Zoeken

Marokko "grootste militaire macht in de Maghreb"

6 april 2023 - 18:00 - Marokko

©

Door de modernisering van zijn leger via de aankoop van ultramodern materieel en aan de hand van de diversificatie van zijn wapenleveranciers, heeft Marokko het machtsevenwicht in de regio veranderd, aldus een Spaanse krant.

El Confidencial constateert een verschil in de kwaliteit en in de diversiteit van het Marokkaanse militair materieel in vergelijking met het Algerijnse. Terwijl Algerije de belangrijkste militaire macht in de regio blijft in termen van kwantiteit, onderscheidt Marokko zich door de kwaliteit en de diversiteit van zijn militaire arsenaal.

Lees ook: Alliantie Marokko-Israël boezemt Spanje angst in

Met andere woorden, Marokko heeft de voorkeur gegeven aan kwaliteit en technologie boven kwantiteit en heeft niet getracht om met Algerije te concurreren wat betreft de hoeveelheid militair materieel. Volgens de Spaanse krant heeft Algerije de afgelopen tien jaar grote hoeveelheden Russische wapens gekocht, terwijl Marokko sinds de normalisatie van zijn betrekkingen met Israël geavanceerde wapens van de Verenigde Staten en drones van Israël heeft aangeschaft.

Bovendien baart de versterking van de Marokkaans-Israëlische alliantie op militair gebied het Spaanse leger zorgen, analyseert het blad. De krant specificeert dat sommige Spaanse hoge officieren vrezen dat de alliantie van Marokko de eerste militaire macht in de regio zal maken en zo het machtsevenwicht in het westelijke Middellandse Zeegebied zal wijzigen. Marokko is volgens het Stockholm International Peace Research Institute al de tweede grootste wapenimporteur in Afrika en 29ᵉ in de wereld.

Lees ook: Nieuwe wapens voor Marokkaanse koninklijke marine

Het militaire budget van Algerije bedroeg vorig jaar meer dan 20 miljard dollar en was erop gericht om nieuwe wapens aan te schaffen van andere landen dan Rusland. Marokko van zijn kant zet zijn streven naar de modernisering van zijn militaire arsenaal voort, door wapens te kopen van de Verenigde Staten, Turkije, China, Frankrijk en Israël.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team