Zoeken

Marokko wil Chinese drones en raketten aanschaffen

30 november 2022 - 18:00 - Marokko

©

Om het leger verder uit te rusten is Marokko onderhandelingen begonnen met het Chinese wapenbedrijf Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) voor de aankoop van raketten en bommen.

De Royal Armed Forces zijn geïnteresseerd in precisiegeleide raketten en bommen van Chinese makelij, meldt Tactical Report. Er wordt uitgelegd dat Rabat ook onderhandelt over de aankoop van Wing Loong 1 en Wing Loong 2 drones. Marokko heeft vorig jaar het Chinese FD-2000B lange afstand luchtverdedigingssysteem en het Israëlische Iron Dome systeem aangeschaft.

Lees ook: Marokko ontvangt nieuwe Chinese bewapende Wing Loong 2-drones

Marokko is al enkele jaren bezig met een dynamische modernisering van zijn leger. Het land beschikt over verschillende moderne defensiesystemen uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Turkije en Israël en is uitgegroeid tot een belangrijke militaire macht in de regio. Dit vindt plaats tegen de achtergrond van spanningen met Algerije, waarmee het in een wapenwedloop verwikkeld is.

De militaire budgetten van beide landen worden voortdurend verhoogd. Rabat heeft dit jaar 11 miljard dollar uitgetrokken voor militaire uitgaven, tegen 5,1 miljard dollar in 2021. Algerije van zijn kant is van plan in 2023 een bedrag van 23 miljard dollar uit te geven aan het leger. Dat is het dubbele van het militaire budget van dit jaar. Om niet langer afhankelijk te zijn van Rusland wil het buurland onderhandelen over wapenaankopen met China, Turkije en Iran.

Lees ook: Marokko onthult Israëlische WanderB drone

Uit een ranglijst van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) blijkt dat Marokko eind juni 2021 tot de 40 grootste importeurs van militair materieel ter wereld behoorde. Volgens SIPRI importeert het koninkrijk 90% van zijn wapens uit de Verenigde Staten, 9,2% uit Frankrijk en 0,3% uit het Verenigd Koninkrijk.

Bladna.nl