Zoeken

Yahya-el Gharb: het goed bewaarde geheim van het Marokkaans leger

1 juni 2023 - 20:00 - Marokko

©

De Marokkaanse luchtmacht heeft een geheime militaire basis opgericht in Sidi Yahya-el Garb, nabij Rabat, waar de nieuwste generatie militair materieel wordt bewaard, die het koninkrijk in de afgelopen jaren bij zijn partners heeft aangeschaft, waaronder Israël.

De militaire basis herbergt onder meer de 24 middellange afstandsraketten ’Sky Dragon 50’, die Marokko samen met de Verenigde Staten en Israël inkochten bij China, een van de militaire partners van het koninkrijk, meldt Merca2. Militaire analisten die satellietbeelden van de luchtmachtbasis Sidi Yahya-El Garb hebben gezien, merkten de aanwezigheid op van agenten en hangars van verschillende grootte en functies. Dat suggereert de aanwezigheid van grond-lucht raketsystemen op de basis.

Lees ook: Marokko verhoogt militair budget om regionale overmacht te bereiken

Naast het Chinese raketsysteem heeft Marokko het Franse korteafstandsraket systeem ’VL Milka’ aangeschaft en een contract ondertekend van 200 miljoen dollar met raketfabrikant MBDA (een dochteronderneming van Airbus) voor de aanschaf van verticale-lanceerraket systemen. In het kader van de modernisering van zijn leger heeft het koninkrijk onlangs van de Verenigde Staten het mobiele antiraketsysteem HIMARS gekocht, na de eerdere aankoop van geavanceerde wapens zoals Apache-helikopters en Abrams-tanks.

Nadat Rabat in december 2020 de diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat in het kader van de Abraham Akkoorden onder leiding van de Verenigde Staten normaliseerde, intensiveerde het koninkrijk zijn militaire samenwerking met Israël. Daardoor kon het ’Skylok Dome’ anti-drone systeem aangeschaft worden, dat vervaardigd wordt door Skylock Systems, een dochteronderneming van de machtige Avnon groep. Het is "uitgerust met optische en thermische bewakingsapparatuur en een radar die elke verdachte activiteit controleert en volgt", verklaart Abdel Hamid Harfi, een Marokkaanse expert op het gebied van defensie.

Lees ook: Marokko verwerft Amerikaans raketsysteem HIMARS

Marokko en Israël hebben een overeenkomst ondertekend om in Marokko kamikaze drones te produceren. Een project dat inmiddels al een realiteit is geworden. Het Marokkaanse bedrijf Bio Cellular Design Aeronautics, zal de drones produceren met Israëlische expertise. Marokko heeft ook Turkse Bayraktar TB2 drones en de Israëlische Hermes 900 en Barak 8 raketsystemen, en is daarnaast geïnteresseerd in de Barak MX. Het enige probleem blijft het onderhoud van al deze systemen, die het risico lopen over de jaren heen hun doeltreffendheid te verliezen en onbruikbaar te worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team