Zoeken

VS schenkt Marokko 10 miljoen dollar aan militaire voertuigen

21 juni 2023 - 21:00 - Marokko

©

De Verenigde Staten hebben 500 militaire voertuigen ter waarde van meer dan 10 miljoen dollar aan Marokko geschonken. De donatie werd overhandigd aan het einde van African Lion, de militaire oefeningen die beide landen jaarlijks samen organiseren.

De Commissie buitenlandse zaken van het Amerikaanse parlement heeft de donatie goedgekeurd. Deze maakt deel uit van het Excess Defence Articles (EDA) programma, dat voorziet in de overdracht van defensiematerieel aan partnerlanden of internationale organisaties.

Lees ook: Marokkaans leger leert aanvallen met kamikaze-drone afwenden

Het materieel is over het algemeen gericht op de modernisering van de strijdkrachten van partnerlanden, meldt La Razon. De Royal Armed Forces profiteerden in oktober 2021 ook al van dit programma. Ze ontvingen toen een partij militair materieel (wapens en transportvoertuigen) ter waarde van 10 miljoen dollar.

"Marokko en de Verenigde Staten zijn verbonden door een strategisch militair partnerschap, het onderwerp van een routekaart 2020-2030 voor defensiesamenwerking. Het hoogtepunt van deze samenwerking is de organisatie in Marokko van de African Lion, de grootste militaire oefening van het Amerikaanse leger op het Afrikaanse continent".

Lees ook: African Lion 2023: Marokkaanse en Amerikaanse legers bereiden zich voor in Agadir

Dit jaar vonden de oefeningen plaats van 2 tot 16 juni in zeven Marokkaanse regio’s (Agadir, Tan-Tan, Mehbes, Tiznit, Kenitra, Benguerir en Tifnit). Het doel is om de Marokkaans-Amerikaanse militaire samenwerking en de samenwerking tussen de strijdkrachten van de deelnemende landen te versterken, om "de veiligheid en stabiliteit in de regio te bevorderen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team