Zoeken

Marokko dreigt samenwerking met Europa op te schorten

10 juni 2021 - 12:00 - Wereld

©

Afgelopen maandag heeft Marokko gedreigd om de samenwerking met de Europese Unie (EU) op te schorten als het Europees Parlement deze donderdag een resolutie aanneemt waarin het koninkrijk wordt veroordeeld voor de overtocht van duizenden minderjarige migranten naar de Spaanse stad Sebta.

"De pogingen van Spanje om het Europees Parlement bij een conflict te betrekken door gebruik te maken van de migratiekwestie, riskeren niet alleen onze lange traditie van samenwerking in gevaar te brengen, maar ook onze gemeenschappelijke verplichtingen en de wederzijds voordelige samenwerking van Marokko met Europese landen en met het parlement". Dit staat te lezen in een brief die de voorzitter van de Gemengde Parlementaire Commissie Marokko-EU, Chaoui Belas, afgelopen maandag aan leden van het Europees Parlement heeft gestuurd.

Volgens Belas is de ontwerpresolutie, die is geïnitieerd door de Spaanse parlementsleden van de Ciudadanos-fractie, nogal eenzijdig aangezien er niets wordt vermeld over de ziekenhuisopname van Polisario-leider Brahim Ghali in een kliniek in Spanje. Ook is hij van mening dat Spanje zijn "historische verantwoordelijkheid" niet neemt in de Sahara-kwestie door geen steun uit te spreken voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Lees ook: Europa overweegt sancties tegen Marokko

Van de andere fracties in het Europees Parlement hoeft Marokko geen steun te verwachten. Zo zijn de socialisten in het parlement ervan overtuigd dat Marokko illegale migratie heeft ingezet als een politiek instrument en heeft het koninkrijk "de territoriale integriteit en soevereiniteit van een lidstaat" in gevaar gebracht. Volgens de Groenen in het Europees Parlement probeert Marokko door migranten ongehinderd naar Spanje te laten vertrekken om "politieke voordelen te behalen in de Westelijke Sahara".

Voordat er donderdag over de resolutie wordt gestemd zal eerst de Europese Commissie bij monde van Eurocommissaris Helena Dalli, een advies geven aan het Europese Parlement dat waarschijnlijk door de parlementariërs zal worden overgenomen. Het zal de eerste keer zijn in 25 jaar dat er een Europese resolutie wordt aangenomen waarmee Marokko wordt veroordeeld voor mensenrechtenschendingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team