Zoeken

Spaanse Europarlementariër wil dat Europa druk uitoefent op Marokko

26 juli 2021 - 16:20 - Wereld

©

Jordi Cañas, Spaanse Europarlementariër, heeft aan de Europese Unie gevraagd om Marokko onder druk te zetten en zo de terugkeer van 800 minderjarige migranten die in mei dit jaar op illegale wijze in Sebta zijn aangekomen, te versnellen.

De politicus vroeg vrijdag aan de Europese Commissie of er contacten waren met Marokko over de repatriëring van ruim 800 minderjarige Marokkaanse migranten die momenteel in opvangcentra verblijven of in de straten van de enclave in het noorden van Marokko zwerven.

Voor de Europarlementariër, die vorige week de enclave bezocht om te informeren naar de situatie van deze minderjarigen, moet de Europese Commissie de resolutie uitvoeren van het Europees Parlement, dat Rabat afgelopen juni veroordeelde voor het "exploiteren van minderjarigen voor politieke doeleinden".

Lees ook: Marokkaanse ambassadeur in Madrid blijft voorlopig in Marokko

Door de "passiviteit" van Marokko en de moeilijke samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten omtrent de terugkeer van de minderjarige migranten, vroeg Cañas aan de Europese Unie om de samenwerking met Marokko op te schorten zolang Rabat geen overeenkomst ondertekent over de terugkeer van de jonge migranten en zich er toe verbindt het Verdrag inzake de Rechten van het Kind te respecteren.

"De economische en migratiechantage van Rabat, waarvan Sebta en Melilla het slachtoffer zijn, is geen Spaanse maar een Europees probleem. Het gaat namelijk ook om de grenzen van de Europese Unie. Marokko heeft ruim 800 niet vergezelde minderjarigen aan hun lot overgelaten in Spanje. De Europese Unie kan het zich niet veroorloven dat de situatie niet in orde wordt gebracht", aldus Jordi Cañas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team