Zoeken

Europees migratiedebat levert domper op voor Spanje

29 juni 2021 - 19:00 - Wereld

©

In de definitieve tekst waarmee de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie afgelopen donderdag hun veroordeling hebben uitgesproken van "pogingen van derde landen om migranten voor politieke doeleinden te gebruiken" is Marokko niet expliciet vernoemd.

De EU-leiders verklaarden tijdens de Europese top van afgelopen donderdag dat de recente "migratie gerelateerde gebeurtenissen zorgwekkend zijn en voortdurende waakzaamheid en dringende actie vereisen". Ook willen de Europese regeringsleiders dat de samenwerking met de landen van herkomst van de migranten wordt versterkt om het verlies van mensenlevens te voorkomen en de druk op de grenzen van de Europese Unie (EU) te verminderen. De maatregelen van de unie waardoor het aantal migranten dat in de afgelopen jaren de EU binnen is gekomen is gedaald, werden geprezen door de EU-leiders.

Lees ook: Europese sancties tegen Marokko verergeren crisis met Spanje

De Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlands beleid, Josep Borrell, hebben de opdracht gekregen om vanaf het komende najaar een actieplan op te stellen voor de landen van herkomst en van "prioritaire" doorreis. Om welke landen het hier gaat is niet bekend gemaakt. Volgens persbureau EFE is het duidelijk dat Marokko tot deze categorie landen behoort. Eerder is het koninkrijk door het Europees Parlement gesanctioneerd omdat het de migratiecrisis in Sebta als vergelding zou hebben gebruikt voor het feit dat Spanje medische zorg heeft verleend aan Polisario-leider Brahim Ghali.

Volgens het persbureau is het huidige migratie debat in de EU niet op gang gebracht door de Spaanse premier Pedro Sanchez. Het startpunt voor de discussie zou volgens diplomatieke bronnen de vrije doortocht van Syrische, Irakese en Iraanse migranten vanuit Wit-Rusland zijn geweest.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team