Zoeken

Europa wil Marokko sancties opleggen voor migratiecrisis

27 juni 2021 - 10:40 - Wereld

©

Afgelopen donderdag heeft de Europese Raad zich gebogen over de vraag welke sancties de Europese Unie moet invoeren tegen buurlanden van de unie zoals Wit-Rusland en Marokko. Het koninkrijk wordt ervan beschuldigd migranten een vrije doortocht te geven naar Europa voor politieke doeleinden.

De Europese Raad "veroordeelt en verwerpt elke poging van derde landen om migranten te gebruiken voor politieke doeleinden", zo luidt de meest recente ontwerpconclusie waarover de staatshoofden en regeringsleiders van de EU donderdag hun stem hebben uitgebracht tijdens een top in Brussel.

In de tekst van de conclusie wordt opzettelijk niet vermeldt dat het gaat om Wit-Rusland en Marokko. Het Spaanse persbureau Europa Press meldt echter dat welingelichte bronnen hebben bevestigd dat het over deze twee landen gaat. Marokko wordt verweten op 17 en 18 mei opzettelijk duizenden migranten te hebben doorgelaten naar de Spaanse enclave Sebta en Wit-Rusland zou hetzelfde hebben gedaan door Irakese vluchtelingen ongehinderd de grens met Litouwen over te laten steken.

Lees ook: Europa overweegt sancties tegen Marokko

De Italiaanse premier Mario Draghi wil dat er binnen de EU zo snel mogelijk een diepgaand debat over migratiebeheer wordt gevoerd zodat het beleid ten aanzien van de toegang tot de unie voor migranten kan worden hervormd.

Totdat er duidelijkheid is over wat het nieuwe Europese migratiebeleid gaat worden, overwegen de EU-leiders om de samenwerking met de landen van herkomst en doorreis van migranten die illegaal in de Europese Unie aankomen te versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team