Zoeken

Europese sancties tegen Marokko verergeren crisis met Spanje

28 juni 2021 - 10:40 - Wereld

©

Er is een grote kans dat de diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje escaleert als de Europese Unie (EU) besluit om sancties aan het koninkrijk op te leggen vanwege de enorme toestroom van migranten naar de Spaanse enclave Sebta op 17 en 18 mei van dit jaar.

"De Europese Raad veroordeelt en verwerpt elke poging van derde landen om migranten te instrumenteren voor politieke doeleinden", zo luidt een verklaring die is opgesteld door de leiders van de EU-lidstaten.

Hoewel de derde landen in de verklaring niet bij name worden genoemd, is het overduidelijk dat deze boodschap ook is gericht aan Marokko. Het koninkrijk wordt er door de EU van beschuldigd opzettelijk migranten te hebben doorgelaten bij de grens met Sebta als vergeldingsmaatregel tegen Spanje. De verklaring volgt op een resolutie van het Europees Parlement om Marokko te bestraffen, die op 10 juni is aangenomen. De website Ceuta Actualidad meldt dat de Europarlementariërs hiermee hun afkeuring hebben laten blijken van het vermeende gebruik van minderjarigen als politiek wapen in de crisis met Spanje.

Lees ook: Europa wil Marokko sancties opleggen voor migratiecrisis

Zodra bekend wordt gemaakt welke sancties er aan Marokko worden opgelegd is het te verwachten dat de diplomatieke crisis tussen het koninkrijk en Spanje een nieuw dieptepunt zal bereiken.

Sebta heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van de enorme toestroom van migranten van ruim een maand geleden. Zo zwerven er nog steeds honderden migranten door de straten van de enclave omdat de opvangcentra op het schiereiland overvol zitten. Het lokale bestuur van de Spaanse stad heeft de regering in Madrid opgeroepen om snel met een oplossing te komen voor deze crisis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team