Zoeken

Marokko: ravage van huwelijken met schuldbekentenis

24 juli 2022 - 17:00 - Marokko

©

Een weinig bekende vorm van huwelijk wint steeds meer terrein in bepaalde regio’s van Marokko. Deze huwelijken waren het onderwerp van een programma op de zender Al Aoula. Het betreft het huwelijk op basis van een schuldbekentenis.

Dit soort van verbintenis is volgens de makers van het programma ’45 Minutes’ van de zender Al Aoula, in alle opzichten een verkapte manier om het huwelijk van minderjarigen in stand te houden. Het huwelijk wordt gesloten na een schuldbekentenis die wordt ondertekend door de vaders van de toekomstige echtgenoten. De huwelijksvorm is niet erg bekend maar komt veel voor op het platteland. "Jaarlijks worden in Marokko nog zo’n 12.000 kindhuwelijken gesloten, waaronder een moeilijk te tellen aantal huwelijken op basis van een schuldbekentenis", zegt Yassine Omari, presentator van het programma, aan Medias24.

Lees ook: Marokko debatteert over verbod op kindhuwelijken

Activiste Hafida Chahra is coördinator van de vereniging van jonge advocaten van Khemisset. Ze was één van de sprekers in het programma. Volgens haar "is het bedrag van het huwelijk op basis van een schuldbekentenis niet standaard. bij deze huwelijksvorm moet de man in geval van een echtscheiding het bedrag dat in de schuldbekentenis staat aan de vader van de bruid betalen". Het verschijnsel is wijdverbreid in de streken van Oulmes en Tiddas en kan volgens de sprekers verklaard worden door sociale redenen. Minderjarigen geloven daar dat een meisje moet trouwen voordat ze 18 of 20 jaar oud is.

Er zijn legio anonieme getuigenissen van vrouwen die een huwelijk op basis van een schuldbekentenis hebben aanvaard. "We leefden bescheiden en mijn vader heeft op een bepaald moment besloten dat ik moest trouwen. Onze situatie heeft hem er zeker toe aangezet," vertelt één van de slachtoffers. Velen van hen leven in stilte met dit drama, uit angst voor schandalen en misbruik. Uit hun getuigenissen blijkt dat ze vaak het slachtoffer zijn van fysiek of moreel misbruik of dat zij enige tijd na hun huwelijk gewoon in de steek zijn gelaten. "Mijn vader besloot dat ik met een man uit het dorp moest trouwen na het tekenen van een contract voor 40.000 dirham. Maar een paar maanden later liet mijn man me in de steek om naar Italië te emigreren," vertrouwt een ander slachtoffer toe.

Lees ook: Marokko: nietigverklaring kindhuwelijk kost 600 dollar

Dit type huwelijk heeft geen wettelijke waarde, is niet gereglementeerd en blijft een reden voor het ongeluk van veel jonge meisjes. "De autoriteiten nemen het probleem gelukkig wel ernstig en zijn op zoek naar manieren om een einde te maken aan de kindhuwelijken, die een flagrante schending vormen van de rechten van het kind".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team