Zoeken

Marokko debatteert over verbod op kindhuwelijken

7 mei 2022 - 15:40 - Marokko

©

Parlementsleden van de Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI), hervatten het debat over het huwelijk van minderjarigen in Marokko, door een wetsvoorstel in te dienen om het af te schaffen.

De RNI is voorstander van de afschaffing van artikel 20 van het familierecht, op grond waarvan rechters toestemming kunnen geven voor een huwelijk van minderjarigen. Volgens de website van de Eerste Kamer heeft de parlementaire groep, onder leiding van parlementslid Idriss Chraibi, een wetsvoorstel tot afschaffing van dit artikel voorgelegd, meldt Medias24.

Lees ook: Marokko: meer kindhuwelijken door Covid-19

De wettelijke huwelijksleeftijd in Marokko is 18 jaar, maar met artikel 20 verleent het wetboek de rechter de bevoegdheid om het huwelijk van een minderjarige jongen of meisje toe te staan via "een met redenen omklede beslissing waarin het belang van en de motieven voor een dergelijk huwelijk worden vermeld, na de ouders of de wettelijke vertegenwoordiger van de minderjarige te hebben gehoord en na een medisch advies te hebben ingewonnen of een sociaal onderzoek te hebben verricht".

Lees ook: Marokko: 32% vrouwen slachtoffer kindhuwelijk

Gezien de hardnekkigheid van kindhuwelijken in het land, pleit de RNI ervoor deze uitzondering af te schaffen. Ondanks talrijke bewustmakingsmaatregelen vinden er nog regelmatig huwelijken tussen minderjarigen plaats. Hierdoor worden kinderen gedwongen hun plannen en verwachtingen op te geven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team