Zoeken

Marokko: Fatiha-huwelijk in vraag gesteld

27 februari 2022 - 19:40 - Marokko

©

Het traditionele Fatiha-huwelijk is een belangrijk punt van zorg voor regeringsleden, academici, advocaten en verenigingen in Marokko. Deze laatsten zijn van mening dat het een juridisch en sociaal probleem vormt, dat dringend opgelost moet worden.

De Faculteit der Letteren en Menswetenschappen van de Mohammed V-universiteit van Rabat heeft vrijdag een rondetafelgesprek georganiseerd over het thema "Het Fatiha-huwelijk in de theologie, het recht en de samenleving". Tijdens de bijeenkomst waarschuwden de deelnemers voor de ongelukkige gevolgen van het Fatiha-huwelijk, zoals met name de moeilijkheid voor echtgenoten om hun echtelijke verbintenis te bewijzen, het verlies van de rechten van de vrouw in geval van echtscheiding of van de erfrechten in geval van overlijden van één van de echtgenoten, de moeilijkheid voor kinderen om hun burgerrechten te genieten omdat ze geboren worden in het kader van een onduidelijke verbintenis, en andere.

Lees ook: Marokko: Fatiha-huwelijken blijven wijdverbreid

"Het is hoog tijd dat sociologen, intellectuelen en academici zich mobiliseren en met voorstellen komen om dit sociale, juridische en theologische probleem op te lossen", aldus Jamaleddine Hani, decaan van de Faculteit der Letteren en Geesteswetenschappen. "Dit soort huwelijken is niet aan gerechtelijke controle onderworpen en is nauw verbonden met andere problemen zoals het uithuwelijken van minderjarigen, schooluitval en huiselijk geweld in al zijn vormen," betoogt Chems Doha Alaoui Ismaïli, voorzitster van de regionale vereniging van de Nationale Unie van Marokkaanse Vrouwen.

Lees ook: Marokko geeft extra 5 jaar om ’Fatiha-huwelijken’ te laten erkennen

Boutaina El Ghalbzouri, voorzitter van de Razan Foundation for Family and Society Studies, verwijst naar artikel 16 van het familierecht, dat bepaalt dat het huwelijk alleen kan worden bewezen door een adoulaire akte en voor gespecialiseerde rechtbanken. Ze roept op om een einde te maken aan het traditionele Fatiha-huwelijk. "Vandaag worden we geconfronteerd met een hele reeks juridische, maatschappelijke, psychologische en Sharia-gerelateerde vraagstukken, waaronder de waarde en de aard van dit type huwelijk, dat herzien moet worden om de ontwrichting van de gezinseenheid te voorkomen en de belangen van de vrouw en de kinderen beter te beschermen," zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team