Zoeken

Hannan Serroukh strijdt in Spanje tegen gedwongen huwelijken

28 mei 2022 - 21:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Hannan Serroukh, een Marokkaanse vrouw die in Barcelona woont, wist in 1987 op 14-jarige leeftijd te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk. Sindsdien voert ze een onvermoeibare strijd tegen uithuwelijkingen in Spanje.

Serroukh was de eerste vrouw die zich in Spanje verzette tegen gearrangeerde huwelijken. Sinds ze zelf ontkwam aan een gedwongen huwelijk heeft ze zich toegelegd op de bestrijding van deze plaag, die volgens haar toeneemt door de "permissiviteit" van de staat ten opzichte van de islamitische gemeenschappen. Volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er in Spanje sinds 2015 minstens 27 gedwongen huwelijken geregistreerd. De praktijk werd dat jaar strafbaar gesteld via artikel 172 bis van het wetboek van strafrecht.

Lees ook: Spanje: Marokkaan cel in huwelijk met 15-jarig meisje

Maar er zijn geen exacte gegevens beschikbaar over dit misdrijf, waarvoor slachtoffers gewoonlijk geen aanklacht indienen, meldt El Español. "In de jaren tachtig, toen ik wegliep, leefden we nog in een maatschappij waarin immigranten aandacht en bescherming kregen. Vandaag is het veel moeilijker geworden voor vrouwen die zich in dezelfde situatie bevinden. Gemeenschappen zijn echte getto’s geworden... Gedwongen huwelijken vinden plaats onder het mom van verkeerd begrepen multiculturalisme," klaagt Serroukh.

Hannan Serroukh werd in 1974 in Barcelona geboren uit Marokkaanse ouders. Na het overlijden van haar vader, toen zij pas zes jaar oud was, hertrouwde haar moeder met een andere man. Haar schoonvader was een religieuze extremist die banden had met het Moslimbroederschap. Toen ze 14 jaar was, probeerde hij haar te dwingen om te trouwen met een man van Pakistaanse afkomst, opdat hij legaal naar Spanje zou kunnen komen. Serroukh verliet toen Figueres, waar ze met haar moeder en stiefvader woonde, en vluchtte naar Barcelona, waar ze door de autoriteiten werd opgevangen.

Lees ook: Marokko debatteert over verbod op kindhuwelijken

"Helaas verergert het probleem alleen maar," zegt ze. "Wanneer een vrouw weigert uitgehuwelijkt te worden, oefent de religieuze gemeenschap of haar land van herkomst, een grote druk uit op haar familie, die de vrouw op hun beurt schrik aanjagen om haar op andere gedachten te brengen en zo de eer te redden. In het ergste geval wordt de vrouw vermoord," zegt Serroukh, die de praktijk bekritiseert. Volgens de statistieken van Binnenlandse Zaken vonden 14 van de 27 geregistreerde gedwongen huwelijken in Spanje in Catalonië plaats.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team