Zoeken

Marokko: Fatiha-huwelijken blijven wijdverbreid

5 december 2021 - 15:40 - Marokko

©

Hoewel de Marokkaanse wet traditionele huwelijken (beter bekend als "Fatiha-huwelijken") heeft verboden, zijn ze nog steeds in wijdverbreid, vooral in plattelandsgebieden. Verenigingen blijven bewustmakingscampagnes voeren ter bescherming van vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van deze huwelijken, die een ware Hydra van Lerna zijn geworden.

In Marokko zijn Fatiha-huwelijken nog steeds wijdverbreid, hoewel het wetboek van strafrecht deze praktijk strafbaar stelt. Artikel 475 van het Wetboek van Strafrecht bepaalt dat "wie een minderjarige onder de achttien jaar met geweld ontvoert of doet ontvoeren, wordt gestraft met een gevangenisstraf van een tot vijf jaar". Adolescente en zelfs pre-puberale meisjes worden uitgehuwelijkt aan veel oudere mannen zonder het recht om te weigeren. Dit type huwelijk wordt voltrokken zonder de aanwezigheid van een adoul, dit is de vertegenwoordiger van de staat. "Ze besluiten een kind uit te huwelijken aan een veel oudere man, en het enige wat ze hoeven te doen is getuigen meebrengen. Er is geen onderzoek, er is geen toestemming, er is niets”, betreurt Meriem Othmani, voorzitter van INSAF.

Lees ook: Marokkanen en het "plezierhuwelijk" (video)

Bijgevolg hebben deze huwelijken geen wettelijke basis. "Fatiha-huwelijken vallen niet binnen het kader van de wet, het kan niet als een huwelijk worden beschouwd. De artikelen van de Huwelijkswet zijn helemaal niet op hen van toepassing”, vertelt Maha Jawhari, een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht, aan TelQuel. "Sinds de legalisering van traditionele huwelijken in 2019 is beëindigd, zijn de rechtbanken niet langer bereid om deze te erkennen”, voegt Mohamed Oulkhouir, advocaat en vice-voorzitter van INSAF, eraan toe.

Een ander gevolg van deze illegale huwelijken is dat vrouwen en kinderen geen rechten hebben. "In feite heeft de vrouw geen rechten. Ze kan niet eens een klacht tegen geweld indienen! Als er geen wettig huwelijk is, worden de kinderen uit deze verbintenis niet erkend en hebben zij geen rechten”, legt Meriem Othmani uit. Anders gezegd, kinderen uit deze verbintenissen kunnen niet bij de burgerlijke stand worden ingeschreven. "Deze huwelijken zijn bijzonder gevaarlijk omdat zij de vrouw en de kinderen beroven van een wettelijk kader van rechten," bevestigt de vice-voorzitter van INSAF.

Lees ook: Marokko geeft extra 5 jaar om ’Fatiha-huwelijken’ te laten erkennen

Meisjes die het slachtoffer worden van deze illegale huwelijken zijn ook slachtoffers van verkrachting. "Een minderjarige in dit pseudo-huwelijk is zeker een verkrachtingsslachtoffer”, zegt Mohamed Oulkhaouir. "Dit zijn zeer technische kwesties, maar men kan ervan uitgaan dat een minderjarige slachtoffer is van aanranding, omdat seksuele betrekkingen alleen worden getolereerd in het kader van een wettelijk huwelijk”, voegt advocaat Maha Jawhari eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team