Zoeken

Hoe Marokko een einde wil maken aan kindhuwelijken

28 november 2022 - 15:00 - Marokko

©

Het Openbaar Ministerie in Marokko wil een een einde maken aan het huwelijk van minderjarigen. Om dat te kunnen doen heeft het orgaan een geïntegreerd actieplan ontwikkeld.

Het Openbaar Ministerie heeft van de strijd tegen minderjarige huwelijken zijn stokpaardje gemaakt. Tijdens een nationale bijeenkomst in Skhirat presenteerde de instelling een geïntegreerd actieplan ter bestrijding van kindhuwelijken, meldt Médias24. Er zijn verschillende strategische doelstellingen vastgelegd, waarvan de eerste gericht is op de ontwikkeling van plannen en programma’s om culturele normalisering aan te pakken en bewustmaking te creëren met betrekking tot de schade die het gevolg is van huwelijken tussen minderjarigen. Met name de negatieve gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de minderjarige en de sociale kost in het algemeen.

Lees ook: Marokko: ravage van huwelijken met schuldbekentenis

Het ministerie van Onderwijs zal dit thema ook moeten opnemen in schoolprogramma’s en leerplannen en het ministerie van Volksgezondheid moet het bewustzijn over seksuele en reproductieve gezondheid en geboortebeperking vergroten. Het ministerie van Solidariteit, Sociale Integratie en Gezin moet verenigingen die actief zijn rond de bestrijding van huwelijken tussen minderjarigen beter ondersteunen en mannen als hoofdrolspelers bij de zaak betrekken.

De tweede doelstelling betreft overheidsbeleid en een geïntegreerde strategie om huwelijken tussen minderjarigen aan te pakken. In dit verband beveelt het actieplan ook de invoering en veralgemening van de leerplicht aan, de verhoging van de leerplichtig tot 18 jaar, de uniformisering van protocollen voor medische onderzoeken voorafgaand aan de goedkeuring van het huwelijk van minderjarigen, en andere maatregelen.

Lees ook: Marokko debatteert over verbod op kindhuwelijken

De derde doelstelling gaat over de promotie van de goede justitiële praktijken, die de bestrijding van dit fenomeen kunnen versterken en de vierde doelstelling betreft een wetswijziging. In het wetsvoorstel wordt voorgesteld plaatselijke rechtbanken de bevoegdheid te geven om een uitspraak te doen over het huwelijk van een minderjarige, een onderzoek te voeren naar de minderjarige en de huwelijkskandidaat en om huwelijken van minderjarigen zonder rechterlijke toestemming strafbaar te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team