Zoeken

Marokko: professionele bedelaars verdienen tot 300 dirham per dag

22 oktober 2020 - 12:20 - Marokko

©

Het fenomeen ’bedelen’ gaat terug tot onheuglijke tijden en neemt met de dag toe. Een gezegde wil dat er geen domme banen bestaan en zelfs bedelen is tegenwoordig voor sommige leden van de Marokkaanse samenleving een beroep geworden.

Bedelen is niet langer een kwestie van lichamelijk onvermogen om te werken; het is een beroepskeuze geworden. In alle steden en dorpen van Marokko zien we bedelaars aan het werk, net zoals bij officiële beroepen. De hele dag vragen mensen naar aalmoezen, waarbij ze goed doordachte strategieën toepassen om voorbijgangers aan te trekken en hun medeleven aan te wakkeren, om zo meer geld te verdienen. "Er zijn bedelaars die zelfs vacatures weigeren, omdat ze minimaal 250 tot 300 dirham per dag verdienen", zegt professor-onderzoeker in de sociologie Ali Chaabani in een verklaring aan MAP.

Hun favoriete plekken om te bedelen bevinden zich voor supermarkten, treinstations, winkelcentra, moskeeën, scholen of bij verkeerslichten. Sommigen richten zich zelfs op regio’s of buurten die kapitaalkrachtiger zijn, "en worden steeds hebzuchtiger", zegt de socioloog.

Onder hen onderscheiden we zowel invaliden als liefhebbers van gemakkelijk verdiend geld, vastbesloten om kapitaal te maken door het uitsteken van de hand. "Vaak komen mensen voor mijn apotheek bedelen, wanneer iemand hen dan brood geeft wordt dat geweigerd", zegt Naima, een apotheker in het centrum van Kenitra. Soms schakelen ze tieners of oude mensen in om hun doel te bereiken; ook het uitbuiten van kinderen is niet ongebruikelijk, meldt Panorapost.

Het ministerie van Solidariteit, Sociale Ontwikkeling, Gelijkheid en Gezin heeft maatregelen genomen, waaronder een actieplan ter bestrijding van de uitbuiting van kinderen voor bedelarij. Bijna 100 kinderen werden gered van uitbuiting voor bedelen in de steden Rabat, Salé en Temara, tot aan het begin van de lockdown, zegt dezelfde bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team