Zoeken

Marokko: master maffia aan de kaak gesteld

23 oktober 2020 - 11:40 - Gemeenschap

©

Een professor strafrecht aan de rechtenfaculteit van de Moulay Ismaïl Universiteit in Meknes (FSJES), bekritiseerde de werkwijze rond masters aan nationale universiteiten. Deze aanklacht leverde hem een ​​lesverbod op.

In een video van 100 minuten die op 13 oktober op zijn YouTube-kanaal werd geplaatst, vertelt de professor over de tekortkomingen met betrekking tot de werkwijze rond masters, gaande van de indiening tot de beoordeling van studenten, meldt Medias24. De recensie bespreekt slechts een deel van het probleem. De docent beloofde meer onthullingen in de toekomst.

In zijn video vertelt de professor dat er voor een master voldaan moet worden aan een aantal criteria die totaal ontbreken op Marokkaanse universiteiten. De master moet voorgelegd worden in een "beschrijvend dossier", waarin onder meer wordt beschreven welke toegangsvoorwaarden er zijn, wat het aantal nodige vermeldingen is voor de selectie van een kandidaat en voor welke modules, vakken en docenten gekozen moet worden.

Volgens Abdelakbir Sossi El Alaoui krijgen vriendschappelijke relaties vaak de voorkeur in plaats van competenties. Hij constateert dat er voor de masters een onderwijsteam wordt samengesteld dat voornamelijk uit "bevriende leraren" bestaat. Deze praktijk is "ongeloofwaardig en oneerlijk" tegenover verdienstelijke professoren die moeite hebben met het invullen van hun verplichte uren, terwijl anderen erin slagen om het plafond van 20 overuren te bereiken, zegt hij.

Ditzelfde fenomeen doet zich ook voor bij de validatie van het beschrijvend dossier dat wordt voorgelegd aan het hoofd van de afdeling en de decaan, de laatste stap voor de evaluatie van het dossier door het toezichthoudende ministerie. Volgens El Alaoui kan de aard van de relatie tussen de professor, de titularis van de master en de decaan in zijn voordeel werken, of juist nadelig zijn voor hem. Als zodanig stelt hij voor om het beschrijvende dossier online te publiceren om de taak te vergemakkelijken voor studenten die geïnteresseerd zijn in een master. "Om meer te weten te komen over een ​​master moeten studenten aan docenten vragen om de vakken, de selectiecriteria, de vorm van de wedstrijd en dergelijke te omschrijven, terwijl ze met slechts één klik alles te weten kunnen komen," zegt hij.

Een andere aanklacht van de hoogleraar rechten gaat over de vorm van het toelatingsexamen voor de master. Hij nodigt het ministerie uit om de vermeldingen uit de selectiecriteria te schrappen en een nationale wedstrijd te organiseren, vergelijkbaar met het baccalaureaat. "De master moet even serieus worden genomen als het baccalaureaat. Het is onvoorstelbaar dat de mensen die de examenvragen stellen, ook dezelfden zijn die corrigeren," voegde hij eraan toe.

Enkele uren na de publicatie van zijn video werd de betrokkene gesanctioneerd door de wetenschappelijke commissie van zijn faculteit. Professor El Alaoui betwist deze sanctie en zegt dat hij op het geschikte moment beroep zal doen op de bevoegde instanties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team