Zoeken

Marokko politiek dichter bij Rusland dan bij EU en Spanje

20 maart 2022 - 09:00 - Marokko

©

Een Spaanse journalist is van mening dat Marokko politiek dichter bij Rusland staat dan bij de Europese Unie en Spanje. Dit zou blijken uit de afwezigheid van het koninkrijk tijdens de Algemene Vergadering van de VN, waar de Russische invasie in Oekraïne werd veroordeeld.

Marokko lijkt het beleid van Vladimir Poetin te kopiëren met zijn strategie van hybride oorlogsvoering tegen Sebta en Melilla, analyseert de journalist van El Espanol. Hij verwijst naar de invasie van migranten afgelopen mei in Sebta en naar de massale en gewelddadige bestormingen door migranten in de afgelopen weken in Melilla. De afwezigheid van Marokko in de Algemene Vergadering van de VN, die de Russische invasie in Oekraïne veroordeelde, is volgens de auteur een bewijs voor deze houding van Marokko.

Lees ook: Spaanse politicus vergelijkt Mohammed VI met Poetin

Marokko hanteert deze hybride strategie om Spanje onder druk te zetten zijn standpunt over de Sahara te herzien en de Marokkaanse identiteit van dit grondgebied te erkennen, zoals de Verenigde Staten dat deden onder Donald Trump, schrijft dezelfde bron. De journalist benadrukt dat veiligheid niet het onderwerp mag zijn van chantage en wantrouwen tussen landen die verondersteld worden goede nabuurschapsbetrekkingen te hebben.

De politiële samenwerking in de strijd tegen het terrorisme heeft de crisis tussen Marokko en Spanje echter doorstaan, aldus de auteur, die eraan toevoegt dat hetzelfde geldt voor de samenwerking op het gebied van migratie. Die wordt door de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, zelfs als "perfect" beschouwd, ook al heeft de Spaanse veiligheidsdienst CNI de passiviteit van de Marokkaanse politie tijdens de recente aanvallen van migranten op Melilla aan de kaak gesteld.

Lees ook: Vladimir Poetin bedankt Marokko

Het minimum dat van Marokko kan worden verwacht, gezien de crisis in Oekraïne en de noodzaak om, althans op korte termijn, meer gas uit Algerije in te voeren, is een absolute transparantie op het gebied van veiligheid en defensie, besluit de journalist die het koninkrijk vraagt om "op te houden Poetin te spelen aan de grens".

Bladna.nl