Zoeken

Geen enkele Marokkaan bij vrijwilligers in Oekraïne tegen Rusland

26 maart 2022 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Tot dusver heeft geen enkele Marokkaan zich aangesloten bij het verzet aan de zijde van Oekraïne om tegen Rusland te vechten. Meer dan 20.000 buitenlandse vrijwilligers hebben dit wel gedaan.

Oksana Vasilyeva, de Oekraïense ambassadeur in Marokko, sprak over de Russische invasie in haar land en de verschillende vormen van internationale steun. Ze besprak de houding van Marokko in het conflict en de moeilijke situatie van Marokkaanse studenten in Oekraïne, zo meldt Apanews.

Lees ook: Weinig nieuws van Marokkaanse studenten die Oekraïne ontvluchtten voor Europa

De diplomaat is van mening dat "het standpunt van Marokko duidelijk is". "We geven er geen commentaar op", zei zij. Ze verwees daarbij naar het besluit van het koninkrijk om niet deel te nemen aan de stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze voegde er ook aan toe dat er geen Marokkanen zijn onder de 20.000 vrijwilligers uit 52 landen die het Oekraïense leger steunen.

Op de vraag hoe de humanitaire situatie in het land is, wees de ambassadeur op een "alarmerende situatie". "Men kan zich voorstellen dat de Oekraïeners in angst leven, nu elke dag en elke nacht gebouwen en buurten, dorpen en plattelandsgebieden worden gebombardeerd. Bijna 3 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne bevinden zich momenteel in de buurlanden, die hen met grote vriendelijkheid opvangen", zei ze.

Lees ook: Marokkanen in Oekraïne blijven liever illegaal in Europa

Volgens de Verenigde Naties werden 1500 Oekraïense burgers gedood, waaronder 110 kinderen. "Maar de Russische militaire verliezen zijn tien keer hoger dan de Oekraïense. Rusland heeft 14.800 soldaten verloren", aldus Vasilyeva.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team