Zoeken

Vladimir Poetin bedankt Marokko

9 maart 2022 - 09:40 - Wereld

©

De Russische president Vladimir Poetin heeft Marokko bedankt voor zijn opstelling na de Russische invasie in Oekraïne. Het koninkrijk behoort tot de 12 landen die op 2 maart niet deelnamen aan de stemming over een VN-resolutie waarin de Russische Federatie wordt opgeroepen "onmiddellijk een einde te maken aan het gebruik van geweld tegen Oekraïne".

Afgaande op bronnen in Rusland heeft de Russische president zijn dankbetuigingen via diplomatieke kanalen overgebracht aan de Marokkaanse autoriteiten, zo meldt Maghreb Intelligence. Zowel Marokko als Rusland hebben het nieuws bevestigd.

Lees ook: VN stemming Oekraïne: Marokko verklaart afwezigheid

Afgelopen woensdag heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin Rusland wordt opgeroepen onmiddellijk een einde te maken aan het gebruik van geweld tegen Oekraïne. 141 landen stemden voor. Marokko en elf andere landen hebben niet aan de stemming deelgenomen. Het koninkrijk gaf ook de redenen voor zijn stem. Het ging om "een soeverein besluit dat niet kan worden geïnterpreteerd als een strategische afwijking en dat alleen kan worden geanalyseerd in het licht van de twee mededelingen van het koninkrijk", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen die in het buitenland wonen, in een persmededeling.

Lees ook: Royal Air Maroc versterkt vluchten naar Rusland

"De niet-deelneming van Marokko kan niet worden uitgelegd in het licht van zijn principiële standpunt over de situatie tussen de Russische Federatie en Oekraïne", zoals herhaald in de mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken van 26 februari 2022. "Het Koninkrijk Marokko blijft de ontwikkeling van de situatie tussen Oekraïne en de Russische Federatie met bezorgdheid en verontrusting volgen." De Marokkaanse diplomatie voegde hieraan toe dat zij "de militaire escalatie betreurt, die tot dusver helaas honderden doden en duizenden gewonden heeft veroorzaakt, alsmede menselijk leed aan beide zijden, vooral omdat deze situatie alle volkeren en landen in de regio en daarbuiten raakt".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team