Zoeken

Mohammed VI deed Spanje in 15 maanden buigen

22 maart 2022 - 20:20 - Marokko

©

Na 15 maanden druk te hebben uitgeoefend, heeft Koning Mohammed VI eindelijk zijn doel bereikt: Spanje zover krijgen dat het de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkent.

Spanje kondigde vrijdag zijn besluit aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen, dat het als de "meest serieuze, geloofwaardige en realistische" oplossing voor het conflict beschouwt. Terwijl Marokko het besluit toejuicht, wordt het veroordeeld door Spaanse meerderheidspartijen en oppositiepartijen. Men verwijt Pedro Sanchez dat hij hen niet heeft geraadpleegd over zo’n ernstige zaak. Ook het Polisario betreurt het dat Spanje uiteindelijk is gezwicht voor de "druk" en "chantage" van Marokko.

Lees ook: Na Marokko ook Spanje op punt van crisis met Algerije

Marokko heeft sterke druk op Spanje uitgeoefend met de migratiecrisis in Sebta in mei en de recente bestormingen in Melilla, alsook de terugroeping van zijn ambassadeur in Madrid in mei vorig jaar. Volgens Europa Sur heeft minister José Manuel Albares van Buitenlandse zaken na acht maanden van geschillen eindelijk een akkoord met Marokko bereikt om de spanningen te verminderen en vooral de stabiliteit en de territoriale integriteit van Spanje te versterken tegenover de Marokkaanse annexatieplannen voor Sebta, Melilla en de Spaanse eilanden.

Lees ook: Marokko heeft "meest geduldig en efficiënte diplomatie" in Arabische wereld

Deze wijziging in de positie van Spanje kan echter gevolgen hebben voor zijn energiezekerheid. Algerije, een van de belangrijkste gasleveranciers van Spanje en tevens een belangrijke steunpilaar van het Polisario, heeft naar aanleiding van het besluit van Spanje zijn ambassadeur in Madrid teruggeroepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team