Zoeken

Mohammed VI "Poetiniseert zich" volgens Spaanse krant

16 maart 2022 - 11:00 - Wereld

©

Volgens een Spaanse journalist staat Marokko politiek dichter bij Rusland dan bij de Europese Unie en Spanje. Bewijs hiervan is de afwezigheid van het koninkrijk in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die de Russische invasie in Oekraïne heeft veroordeeld.

Marokko lijkt het beleid van Vladimir Poetin te kopiëren en een strategie van hybride oorlogsvoering toe te passen tegen Sebta en Melilla, analyseert een journalist van El Español. Hij herinnert aan de migratiecrisis in mei in Sebta en de massale en gewelddadige migrantenaanvallen van de afgelopen dagen in Melilla. De afwezigheid van Marokko in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die de Russische invasie in Oekraïne veroordeelde, heeft de schrijver uiteindelijk overtuigd van het standpunt van Rabat.

Lees ook: Spaanse politicus vergelijkt Mohammed VI met Poetin

Marokko heeft voor deze hybride strategie gekozen om druk uit te oefenen op Spanje om zijn standpunt over de Sahara te herzien en het Marokkaanse karakter van het grondgebied te erkennen, zoals de Verenigde Staten hebben gedaan onder Donald Trump, verklaart dezelfde bron. De journalist onderstreept dat veiligheid niet het onderwerp kan zijn van chantage en wantrouwen tussen landen die zogenaamd goede betrekkingen met hun buurlanden hebben.

De auteur merkt op dat de politiesamenwerking op het gebied van terrorismebestrijding de crisis tussen Marokko en Spanje heeft overleefd, en voegt eraan toe dat hetzelfde geldt voor de samenwerking op het gebied van migratie. Deze is door de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska als "uitstekend" omschreven, ook al heeft de Commissie Strafrecht de passiviteit van de Marokkaanse politie bij de recente aanvallen van migranten in Melilla veroordeeld.

Lees ook: Vladimir Poetin bedankt Marokko

Gezien de crisis in Oekraïne en de noodzaak om meer gas in te voeren uit Algerije, althans op korte termijn, kan Marokko op zijn minst absolute transparantie eisen in veiligheids- en defensiezaken, besluit de journalist. Hij roept het koninkrijk op om "geen spelletjes meer te spelen met Poetin".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team