Zoeken

Marokko zal claims op Ceuta en Melilla nooit opgeven

5 april 2022 - 15:40 - Marokko

©

Diplomaat en voormalig directeur van het Spaans Inlichtingencentrum (CNI), Jorge Dezcallar, beweert dat Marokko "nooit" zijn aanspraken op Ceuta en Melilla zal opgeven, ondanks de steun van Spanje aan het autonomieplan voor de Sahara.

Jorge Dezcallar is van oordeel dat de Spaanse regering een duidelijke toelichting moet geven bij de overeenkomst met Marokko. Spanje heeft immers besloten het autonomieplan voor de Sahara te steunen. Dit plan wordt beschouwd als de "meest serieuze, geloofwaardige en realistische" oplossing voor het conflict. "Wij hopen dat de regering zal uitleggen hoe haar besluit zal bijdragen tot een oplossing van het conflict of welke voordelen Spanje eruit zal halen”, zei Dezcallar in een interview met Europa Press.

Lees ook: Marokko wil Sebta en Melilla op "juiste moment terugwinnen"

Volgens de diplomaat, die van 1997 tot 2001 ambassadeur in Marokko was, heeft Rabat de immigratie gebruikt als een "wapen" tegen Spanje. Hij verwijst naar de massale komst van migranten naar Ceuta in mei van vorig jaar en de voortdurende doorbraken van migranten in Melilla. De verandering van het standpunt van Spanje over de Sahara zal volgens hem niets veranderen aan de realiteit en Marokko zal aanspraak blijven maken op Ceuta en Melilla.

Lees ook: Sahara: Marokko roept Europa op voorbeeld van Spanje te volgen

Zo werd Marokko volgens Dezcallar "gesterkt" in zijn positie toen het de steun kreeg van de Verenigde Staten onder Donald Trump. Deze erkende de soevereiniteit van Marokko over de Sahara in ruil voor de normalisering van de diplomatieke betrekkingen met Israël. Vervolgens oefende Marokko "druk uit" op Duitsland, dat toen het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedde. Duitsland veranderde van mening over de Sahara. Spanje volgde het voorbeeld en verleende ten slotte ook zijn steun aan het autonomieplan voor de Sahara wegens de "onhoudbare" situatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team