Zoeken

Marokko: een "paspoort" voor pasgetrouwde koppels

5 februari 2024 - 18:00 - Marokko

©

De Economische, Sociale en Milieuraad (CESE) van Marokko pleit voor de invoering van een "huwelijkspaspoort" of "huwelijksgids" voor aanstaande echtparen. Dit document zou persoonlijke gegevens van de toekomstige echtgenoten bevatten, evenals uitgebreide informatie over hun rechten en plichten.

Het voorgestelde "paspoort" zou ook culturele en juridische informatie kunnen omvatten, naast gezondheidsinformatie gerelateerd aan reproductieve gezondheid, gezinsplanning, preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen en mentale gezondheid binnen het huwelijksleven.

Lees ook: Marokko: meeste kindhuwelijken door imams en leraren gesloten

De CESE ziet dit document als onderdeel van de uitvoeringsmechanismen van een familiebeleid dat de verantwoordelijkheid van ouders ten opzichte van hun kinderen en de rechten van de kinderen benadrukt. Dit voorstel volgt op een verzoek van de voorzitter van het parlement, die de Raad om advies vroeg over "het huwelijk van meisjes en de negatieve gevolgen ervan voor hun economische en sociale situatie", als onderdeel van de consultaties voor de herziening van het Familierecht.

Lees ook: Kindhuwelijken in Marokko: zorgwekkende toename

In een eerder rapport getiteld "Wat te doen tegen het aanhouden van kindhuwelijken in Marokko" uit 2019, beval de CESE aan om een einde te maken aan kindhuwelijken in al hun vormen. De Raad riep op tot de adoptie van een wettelijk kader dat in overeenstemming is met de Grondwet en de internationale verdragen die door Marokko zijn geratificeerd, en tot de duurzame en geïntegreerde implementatie van overheidsbeleid gericht op het uitbannen van deze praktijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team