Zoeken

Bedelen binnenkort strafbaar in Marokko?

23 maart 2024 - 15:00 - Marokko

©

Bedelen in Marokko is een normaal fenomeen, dat nog toeneemt tijdens de maand Ramadan. De Economische, Sociale en Milieu Raad (CESE) pleit voor een heroverweging van de strafrechtelijke aanpak van dit fenomeen. De CESE presenteerde woensdag de conclusies van een studie met de titel "Naar een samenleving zonder bedelarij".

Volgens de studie, gepresenteerd door Ahmed Réda Chami, voorzitter van de CESE, telt Marokko 200.000 bedelaars. In 2022 arresteerden de veiligheidstroepen 44.260 bedelaars, tegenover 28.597 in 2021 en 12.590 in 2020. In 2021 werden 10.899 bedelaars aan het Openbaar Ministerie voorgeleid. Na het presenteren van deze statistieken adviseerde de CESE om bedelarij door kinderen, arme gezinnen, gehandicapten en ouderen, die de "echte armen" zijn, te decriminaliseren. In 2003 verklaarde 42,9% van de bedelende kinderen die ondervraagd werden in het kader van een studie over "kinderen en bedelarij" dat ze hun arme gezinnen wilden onderhouden, meldt Assabah. 27,3% van deze kinderen gaf aan te bedelen om te eten, terwijl 11,3% zei dat ze bedelen vanwege familieproblemen.

Lees ook: Gevangenisstraf voor rijke bedelares uit Europa in Agadir

"We moeten een barmhartige benadering hanteren ten opzichte van bedelaars, hun intrinsieke waardigheid erkennen en hen adequate ondersteuning bieden om uit hun precaire situatie te komen. Dit kan bestaan uit sociale diensten, re-integratieprogramma’s en toegang tot geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg", stelde Réda Chami tegenover Hespress.

Lees ook: IPTV-netwerk opgerold, slecht nieuws voor Marokkanen in Europa

De CESE pleit daarentegen voor de criminalisering van professionele bendes die van georganiseerde bedelarij een lucratieve handel maken. "De algemene veiligheid wordt ook bedreigd door netwerken die immigranten uitbuiten voor bedelarij. Het is dan ook cruciaal om repressieve maatregelen te nemen tegen diegenen die misbruik maken van de zwaksten, terwijl de rechten van de bedelaars worden gegarandeerd", aldus de CESE-voorzitter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team