Zoeken

Marokko: meeste kindhuwelijken door imams en leraren gesloten

18 juni 2023 - 19:30 - Marokko

©

Uit een onderzoek van het Openbaar Ministerie is gebleken dat in Marokko vooral leraren en imams nog trouwen met minderjarige meisjes, ondanks het feit dat ze tot een bepaalde intellectuele elite behoren en de sensibiliseringscampagnes van het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en organisaties en verenigingen die opkomen voor de rechten van het kind en het recht op onderwijs.

Religieuze leiders blijven nog steeds trouwen met minderjarige meisjes, zei Hassan Ibrahimi, voorzitter van de afdeling Gezinszaken van het Openbaar Ministerie, tijdens een toespraak op de internationale boeken- en uitgeversbeurs SIEL. Het onderzoeksteam was verrast door de resultaten van het onderzoek die aantonen dat deze groep, die toch tot een bepaalde intellectuele elite behoort, het huwelijk van minderjarigen blijft verdedigen. Het betreft bijvoorbeeld onderwijzers en mensen uit religieuze kringen, schrijft TelQuel.

Lees ook: Marokko: hervorming familierecht verloopt moeilijk

Zo’n 2300 vrouwen die trouwden toen ze nog minderjarig waren zijn in het kader van het onderzoek ondervraagd. Uit de resultaten bleek dat voortijdig schoolverlaten de belangrijkste reden is voor dit soort huwelijken. De uitsluiting van bepaalde sociale voorzieningen is ook een factor die vrouwen ertoe aanzet om te trouwen terwijl ze nog minderjarig zijn. De voorzitter van het Openbaar Ministerie heeft daarom een oproep gedaan aan alle departementen die verantwoordelijk zijn voor onderwijs of sociale diensten, om bepaalde geïsoleerde of achtergestelde gebieden beter te bereiken met hun initiatieven. Dit kan helpen om de ontwikkeling in deze gebieden te stimuleren en te voorkomen dat minderjarige meisjes gedwongen worden om te trouwen vanwege hun sociale situatie.

Lees ook: Foto roept vragen op over legalisatie kindhuwelijk in Marokko

Een betere coördinatie tussen de verschillende ministeriële departementen moet het mogelijk maken om actieplannen en programma’s op te zetten die de "culturele acceptatie" van minderjarige huwelijken onder bepaalde delen van de bevolking te ontkrachten. Daarnaast moeten mensen bewust worden gemaakt van de schadelijke gevolgen van dergelijke huwelijken en de gevolgen ervan voor de mentale en psychologische gezondheid van meisjes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team