Zoeken

Marokko: parlementslid was lid van crimineel netwerk

22 oktober 2023 - 23:30 - Marokko

©

Acht leden van een crimineel netwerk - waaronder een parlementslid van de UC-partij, advocaten, bedrijfsmanagers en een medewerker van de rechtbank van eerste aanleg in Casablanca - zijn gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen.

De zaak kwam aan het licht na een klacht over vervalsing ingediend door de Douaneadministratie. Dat gebeurde na de veroordeling van een Libische drugshandelaar voor het niet betalen van een boete, meldt Al Akhbar. Terwijl hij een gevangenisstraf van 10 jaar in Marokko uitzat, benaderde een justitiemedewerker, lid van de criminele organisatie, de Libiër om hem zijn diensten aan te bieden: het regelen van een voorwaardelijke vrijlating. Samen met advocaten vervalste hij een vonnis van vrijspraak, maar ook een verklaring van de Douane waarin wordt afgezien van verdere vervolging van de gedetineerde.

Lees ook: Schandaal in Fez : parlementsleden en ambtenaren betrokken bij enorme fraude

Een gekozen lid van de UC, Abdelaziz El Ouadgui, parlementslid van Larache, vier advocaten, een man en een vrouw, evenals twee anderen advocaten ingeschreven bij de balies van Casablanca en Rabat, een bedrijfsdirecteur in Tetouan en een bedrijfsmanager en een medewerker van de rechtbank van eerste aanleg in Aïn Seba in Casablanca, werden gearresteerd in verband met deze zaak. De acht verdachten zitten sindsdien in voorlopige hechtenis in de civiele gevangenis van Casablanca-Ain Sebaa.

Lees ook: Marokko: voormalig parlementslid veroordeeld voor fraude

De verdachten worden onder meer vervolgd voor het vormen van een criminele bende, vervalsing, corruptie, oplichting, heling, vernietiging van een officieel document en het gebruik ervan, deelname aan de vernietiging en verduistering van openbare documenten die het opsporen van misdrijven of overtredingen zouden hebben vergemakkelijkt, openbaarmaking van bewijsmateriaal en fraude.

Bladna.nl