Zoeken

Marokko: parlement verhoort IS-strijders

24 januari 2021 - 16:40 - Marokko

©

Volgende week zullen tijdens een hoorzitting in het Marokkaanse parlement, zes voormalige IS-strijders worden gehoord. De zitting is onderdeel van een verkennende missie om Marokkanen die zijn gestrand in Syrië en Irak te repatriëren.

De vier mannen en twee vrouwen zijn teruggekeerd uit gebieden die voorheen bezet waren door Daesh, meldt Al Ahdath Al Maghribia. De hoorzitting moet de leden van de parlementaire missie een helder beeld geven van de situatie van hun landgenoten in Syrië en Irak.

De commissieleden willen vooral weten waarom ze zich bij de terroristische organisatie hebben aangesloten, wat hun ervaring ter plaatse was, hoe de terugkeer naar Marokko is verlopen en in hoeverre ze terug in de Marokkaanse samenleving zijn geïntegreerd.

Een van de grote problemen bij het repatriëren van voormalige IS-strijders is het feit dat ze vaak meerdere nationaliteiten hebben. De parlementariërs staan voor een lastige afweging. Zo is het nog maar de vraag of het in alle gevallen mogelijk is om de kinderen en buitenlandse echtgenoten van Marokkaanse moeders tegelijkertijd kunnen worden gerepatrieerd.

Het is nog steeds niet officieel bekend hoeveel Marokkaanse mannen, vrouwen en kinderen vast zitten in Syrië en Irak. Er staan bij de Marokkaanse autoriteiten 90 gezinnen geregistreerd met 234 kinderen, evenals 49 weeskinderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team