Zoeken

Zuhair Ahmed, voormalige strijder van Daesh, vertelt

24 maart 2021 - 13:20 - Marokko

©

Zuhair Ahmed, een Spanjaard van Marokkaans afkomst uit Sebta, bevindt zich nog steeds in Syrië. Hij heeft geen spijt van zijn verleden als jihadist en vertelde zijn verhaal in een lang interview met El Pais.

In 2013, op 22-jarige leeftijd, vertrok Zuhair Ahmed samen met drie vrienden vanuit Sebta naar Syrië en Irak om zich bij Daesh aan te sluiten. De drie vrienden van Zuhair kwamen om bij kamikaze-aanslagen. "We meldden ons zelf om zelfmoordaanslagen te plegen", zegt Zuhair.

De jongeman afkomstig uit Sebta vocht in Aleppo, de grootste stad van Syrië. "We wilden onze Syrische moslimbroeders die werden vermoord door het regime helpen, dus we contacteerden een vriend in Fnideq die ons in contact bracht met iemand om ons vertrek te regelen", aldus Zuhair. Samen met zijn intussen overleden vrienden volgende ze "een militaire opleiding van drie maanden". Ze werden ook psychologisch voorbereid om kamikazes te worden en verdienden 100 euro per maand.

Zuhair was getuige van het vertrek van duizenden jihadgevangenen in 2013. Hij vocht ook in de Iraakse stad Falluja, waar "ze overal checkpoints hadden opgezet en alle auto’s fouilleerden om Iraakse soldaten te vinden en ze te verhoren".

Volgens El Pais raakte Zuhair verlamd tijdens een aanval in 2015 en verplaatst hij zich enkel nog in een rolstoel. Hij keerde van Irak terug naar Syrië, waar hij trouwde en een zoontje van 4 jaar heeft. Hij heeft al twee jaar geen nieuws meer van zijn zoontje maar stelt "geen spijt te hebben" van zijn keuzes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team