Zoeken

Marokko verklaart oorlog aan spookambtenaren

14 juli 2023 - 17:00 - Marokko

©

Ghita Mezzour, Marokkaanse minister van Digitale Transitie, heeft verklaard dat Marokko over een aanzienlijk juridisch arsenaal beschikt om het fenomeen van "spookambtenaren" te bestrijden.

In een verklaring aan het parlement, geciteerd door Al Ahdath Al Maghribia, zei Mezzour dat "Marokko over een aanzienlijk juridisch arsenaal beschikt, waaronder de stopzettingsprocedure in de algemene statuten van de openbare dienst en in de wet nr. 12.81 betreffende de inhoudingen op de salarissen van ambtenaren, staatsagenten en lokale autoriteiten die zonder geldige reden afwezig zijn van hun werk."

Lees ook: Marokko schorst honderden spookambtenaren

Voor de minister van Digitale Transitie kunnen er preventieve maatregelen worden genomen, zoals het installeren van tijdregistratiesystemen om de in- en uitstroom van ambtenaren te controleren. Ook kunnen er onverwachte controles in ministeriële afdelingen worden georganiseerd om het verzuim van ambtenaren te bestrijden.

Mezzour herinnerde eraan dat "illegale afwezigheid op het werk een schending is van de beroepsverplichtingen, die schadelijk is voor de belangen van de gebruikers, de investeringen belemmert en schade toebrengt aan het algemeen belang", en benadrukte het belang van collectieve aan- en afwezigheidscertificaten voor overheidsfunctionarissen.

Lees ook: Ruim 90.000 Marokkaanse ambtenaren betaald om niets te doen

Deze documenten, die de aanwezigheid van ambtenaren op hun post bevestigen, worden periodiek naar de diensten van de Algemene Schatkist van het Koninkrijk (TGR) gestuurd om ze te vergelijken met de loonlijsten van deze werknemers. Er zijn controlemechanismen opgezet in de administraties om onwettige afwezigheden op te sporen, aldus de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team