Zoeken

Ruim 90.000 Marokkaanse ambtenaren betaald om niets te doen

7 oktober 2022 - 10:00 - Economie

©

Gedelegeerd minister Ghita Mezzour, belast met Digitale transitie en Administratieve hervorming, wil geen onderzoek instellen naar het schandaal van de naar schatting meer dan 90.000 Marokkaanse spookambtenaren in dienst van het openbaar bestuur en de lokale overheden.

Ondanks de omvang van het fenomeen in de administraties, wil de verantwoordelijke minister geen enkele actie ondernemen om dit op te helderen, betreurt Assabah. De krant schat dat er "meer dan 90.000 spookambtenaren zouden zijn, met inbegrip van overledenen en immigranten in Canada, Europa en de Verenigde Staten, die nog steeds een salaris ontvangen".

Lees ook: Marokko: overheidsambtenaren moeten bezittingen bekendmaken

Om een einde te maken aan deze situatie "moet het ministerie het beheer van de 570.760 ambtenaren, verspreid over verschillende departementen, digitaliseren en zorgen voor een coördinatie tussen ministeries en lokale overheden, waarbij de geldende wetten worden toegepast", stelt het dagblad.

Lees ook: Marokko: ruim 100.000 spookambtenaren

"Openbare besturen en lokale overheden beschikken over apparatuur voor tijdregistratie om hun personeel te controleren en er zijn ook inspectiemissies ingesteld", antwoordde de minister op een schriftelijke vraag die in het parlement werd gesteld naar aanleiding van de verklaringen van burgemeester Asmae Ghlalou van Rabat. Volgens haar zijn er minstens 2400 spookambtenaren in de Marokkaanse hoofdstad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team