Zoeken

Marokko schorst honderden spookambtenaren

22 april 2023 - 18:00 - Marokko

©

De regering van Aziz Akhannouch heeft sinds haar installatie al bijna 300 "spookambtenaren" uit het ambtenarenapparaat geschorst. Nog eens 500 hebben een waarschuwing gekregen.

Ongeveer 300 spookambtenaren die werkzaam waren in ministeries en overheidsdiensten in verschillende regio’s van het koninkrijk, of binnen bepaalde territoriale gemeenschappen, zijn door de regering van Aziz Akhannouch uit de ambtenarij geschrapt. Het kabinet is hiermee begonnen sinds de eerste maanden van zijn aanstelling, meldt Assabah. Bijna 500 andere spookambtenaren hebben een waarschuwing gekregen.

Lees ook: Marokko: vervolgde Kamerleden van mandaat ontheven

Maar het schorsen van spookambtenaren lijkt niet eerlijk te worden uitgevoerd, aldus bronnen aan de krant. Ze wijzen erop dat beschermelingen van ministers, waaronder directeuren van openbare instellingen en voorzitters van gekozen raden, niet betrokken worden bij de uitvoering van het decreet. Dat decreet verplicht ministeries om aan het begin van elk jaar de volledige lijst van hun ambtenaren naar de Schatkist te sturen, voor een controle met het oog op het schorsen van spookambtenaren.

Lees ook: Ruim 90.000 Marokkaanse ambtenaren betaald om niets te doen

De administraties onder het ministerie van Binnenlandse Zaken zitten vol spookambtenaren, meldt de krant. Het fenomeen is ook sterk aanwezig in de regio’s, en met name in de gemeenten. Van de 880.000 ambtenaren bij de overheid zijn er nog honderden spookambtenaren, aldus dezelfde bronnen. Wellicht zullen ze binnenkort worden ontslagen, vooral na de controverse die is ontstaan rond een aantal gekozen ambtenaren in de gemeenteraden van Rabat en Casablanca.

Bladna.nl