Zoeken

Marokko wil witwaspraktijken onder controle krijgen

24 mei 2021 - 12:00 - Marokko

©

Waar de Marokkaanse hoofdofficier van justitie in 2019 nog aankondigde dat er een harde en effectievere aanpak van witwaspraktijken en terrorismefinanciering (LBCT) zou komen, staan verschillende officieren van justitie nog te vaak machteloos tegenover de witwasconstructies. Marokko wil het fenomeen meer onder controle krijgen zodat ze van de grijze lijst van de Financial Action Task Force (FATF) af worden gehaald.

Naar aanleiding van een teleurstellend rapport over de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme in 2020, heeft de voorzitter van het openbaar ministerie opgeroepen om de nieuwe regels die in 2019 zijn ingevoerd strikt na te leven.

Er is uit het rapport onder andere gebleken dat sommige officieren van justitie geen kopieën van de procedures die worden gevoerd over witwaspraktijken en terrorismefinanciering naar het Openbaar Ministerie in Rabat hebben gestuurd.

Ook blijkt dat slechts 10 van de 21 openbare aanklagers zaken behandeld hebben die te maken hadden met het witwassen van geld of het financieren van terrorisme. In heel 2020 hebben slechts drie officieren van justitie een informatieverzoek verstuurd naar de Financial Intelligence Processing Unit (UTRF). De meeste openbaar aanklagers passen geen internationale samenwerkingsprocedures toe bij rechtszaken waarbij buitenlanders betrokken zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team