Zoeken

"Mohammed VI heeft de annexatie van Sebta en Melilla nooit afgezworen"

26 mei 2021 - 19:00 - Marokko

©

De diplomatieke band tussen Marokko en Spanje staat onder zware druk door de recente gebeurtenissen in Sebta. Marokko volgt met buitengewone interesse de juridische vervolging van Polisario-leider Brahim Ghali in de Spaanse rechtbanken.

De correspondent in Rabat van de Spaanse krant El Pais, Francisco Peregil, is de auteur van een artikel over de spanningen tussen Spanje en Marokko. "De ziekenhuisopname van Brahim Ghali heeft het vertrouwen tussen Spanje en Marokko zozeer verbroken dat de diplomatieke crisis tussen de twee landen nog lang niet afneemt", schrijft Peregil. Ook meldt hij dat Marokko al een nieuwe strategie heeft bepaald voor na de migratiecrisis in Sebta. De volle aandacht van het koninkrijk zal zijn gericht op 1 september, de dag waarop Polisario-leider Brahim Ghali voor rechter Santiago Pedraz moet verschijnen.

"We willen niet denken dat Rabat de normalisatie van relaties afhankelijk stelt van iets dat niet in handen is van de regering", aldus Spaanse diplomaten. Ze proberen aan te geven dat er in Spanje een scheiding der machten bestaat, waardoor Ghali humanitaire hulp en de kans op een eerlijk proces wordt gegeven. De Spaanse minister van buitenlandse zaken, Arancha Gonzalez Laya , heeft verklaard dat Spanje "deze crisis nooit heeft gezocht, noch heeft aangewakkerd. Wat we willen is het zo snel mogelijk achter ons laten. We zijn respectvol en we willen dat ze respectvol naar ons zijn".

In het artikel wordt ook vermeld dat "Spanje van plan was Marokko te informeren over de ontvangst van Ghali, maar dit feit werd vertraagd omdat Spanje toen vocht voor een EU-besluit van de Financial Action Task Force (FATF) over landen met tekortkomingen in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme".

Francisco Peregil schrijft ook dat "Koning Mohammed VI nooit heeft afgezien van de annexatie van de twee Spaanse steden, Sebta en Melilla, maar van mening is dat deze taak niet bij zijn generatie ligt, maar die van zijn zoon".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team