Zoeken

Coronavirus zorgt voor daling geboortecijfer in Marokko

18 mei 2021 - 19:00 - Marokko

©

In 2020 is het aantal geboorten in Marokko sterk gedaald. Ten opzichte van 2019 zijn er in het vorige jaar ongeveer 100.000 minder baby’s geboren, een daling van 4%. Het uitbreken van de coronaviruspandemie is een van de belangrijke factoren in de afname van de wens om kinderen te krijgen.

Uit cijfers van de burgerlijke stand blijkt dat het aantal pasgeborenen in Marokko in een jaar tijd is afgenomen met 100.000. In 2019 werden er nog 749.758 kinderen geboren in het koninkrijk, tegen 660.391 pasgeborenen in 2020.

Volgens Omar Sefrioui, specialist in verloskunde en gynaecologie en voorzitter van de Marokkaanse Vereniging voor Reproductieve Geneeskunde en Foetale Geneeskunde (SMMR), duiden de cijfers erop dat de onzekere toekomst die de wereldwijde uitbraak van het coronavirus met zich mee heeft gebracht, heeft gezorgd voor een angst om kinderen te krijgen. Vooral in de eerste maanden van de pandemie was er een scherpe daling van het aantal geboortes te zien.

"Zelfs na het opheffen van de quarantaine die in Marokko is opgelegd om de verspreiding van het virus te beperken, is het vruchtbaarheidscijfer niet opmerkelijk gestegen, omdat er een consensus is onder de meeste paren om het idee van voortplanting uit te stellen vanwege de economische gevolgen van de pandemie," vertelde professor Sefrioui aan tv-zender SNRT.

Sefrioui meent dat het geboortecijfer dit jaar wel weer zal stijgen, maar dat er zeker geen aantallen als in 2018 en 2019 worden bereikt. "Marokkaanse stellen zijn financieel zwaar getroffen door de economische crisis, door de pandemie. Ze hebben daarom veel tijd nodig om weer een normaal leven te leiden", zegt de voorzitter van de SMMR.

Dat de coronaviruspandemie heeft gezorgd voor een afname van het aantal pasgeborenen is een wereldwijd fenomeen. Uit statistieken blijkt dat de meeste landen ter wereld ook te maken hebben met een daling van ongeveer 4%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team