Zoeken

Marokko: nieuwe gigant in de productie van batterijen?

17 juli 2023 - 13:30 - Economie

©

De Marokkaanse wetenschapper Rachid Yazami, uitvinder van de grafiet anode voor lithiumbatterijen, is ervan overtuigd dat Marokko een belangrijke producent van lithium-ionbatterijen kan worden.

"Marokko kan een grote producent worden van lithium-ionbatterijen, zelfs in vergelijking met Aziatische landen, vooral China, de wereldleider op dit gebied," zei Rachid Yazami in een interview met Maroc Hebdo, waarin hij de sterke punten van het koninkrijk benadrukte. Hij wees met name op grondstofbronnen zoals kobalt en fosfaat, die essentieel zijn voor de productie van batterijen, evenals op de aanwezigheid van automobielgiganten zoals Renault en Stelantis, die binnenkort zullen overstappen van thermische naar elektrische voertuigen. De Marokkaanse wetenschapper belichtte ook de concurrentievoordelen van Marokko. "Ten eerste heeft Marokko vrijhandelsovereenkomsten ondertekend die het preferentiële toegang geven tot Europese, Amerikaanse en West-Afrikaanse markten, zonder douanerechten te hoeven betalen. Dit versterkt de concurrentiekracht van bedrijven gevestigd in Marokko en opent mogelijkheden voor internationale investeringen en partnerschappen."

Lees ook: Nieuwe lithiumfabriek voor batterijen in Marokko

Rachid Yazami voegde eraan toe dat Marokko ook beschikt over een gekwalificeerde en concurrerende arbeidskracht, evenals relatief lage arbeidskosten. "Tot slot biedt Marokko een gunstige zakelijke omgeving, met een bemoedigend regeringsbeleid en investeringsstimulansen", voegde hij eraan toe, eraan herinnerend dat het koninkrijk maatregelen heeft genomen om buitenlandse investeringen aan te trekken, administratieve procedures te vergemakkelijken en innovatie, onderzoek en ontwikkeling te bevorderen.

Lees ook: Plannen voor twee gigantische batterijfabrieken in Marokko

Deze troeven hebben geleid tot de lancering van verschillende projecten voor elektrische batterijfabrieken in Marokko, wat de Marokkaanse wetenschapper "geweldig" vindt. "Dit is een belangrijke stap voor de industrialisatie en elektrificatie van het land. Sinds 2014 pleit ik voor de oprichting van een ’gigafabriek’ in Marokko," zei hij, verwijzend naar het huidige project tussen de Marokkaanse regering en de Chinese producent Gotion High Energy. Dit is een "veelbelovend" project, volgens de Marokkaanse onderzoeker, hoewel hij opmerkt dat "het gebrek aan lithiumreserves een uitdaging vormt, maar Marokko kan dit obstakel overwinnen door import."

Bladna.nl