Zoeken

Plannen voor twee gigantische batterijfabrieken in Marokko

19 april 2023 - 15:00 - Economie

©

Er liggen plannen voor twee fabrieken voor de productie van batterijen voor voertuigen in Marokko. De projecten hebben een waarde van 6 en 4 miljard euro. Dit werd deze week aangekondigd door de Marokkaanse minister Ryad Mezzour van Industrie en Handel.

Ryad Mezzour kondigde vorig jaar de installatie van batterijfabrieken aan als "logische stap" om volledig elektrisch te gaan. De minister van Industrie sprak toen van een grote fabriek die ongeveer 2 miljard euro moet kosten, waarmee 300.000 voertuigen kunnen worden uitgerust. Op een forum in Casablanca vertelde hij deze week aan lokale media dat hij twee projecten ter waarde van 10 miljard euro op tafel heeft liggen, 6 miljard voor het ene en 4 miljard voor het andere.

Lees ook: Marokko krijgt gigantische batterijfabriek

Het eerste bod komt van de Chinese batterijfabrikant CALB, die de opening van een grote fabriek in het Portugese Sines voorbereidt en op een forum in Peking een nieuwe krachtige batterijtechnologie presenteerde die in slechts 10 minuten oplaadt. Het tweede bod is afkomstig van de Chinese batterijmaker SVOLT Energy Technology Co, een dochteronderneming van BMW-partner Great Wall Motor. Het bedrijf heeft al twee fabrieken in Duitsland, waarvan er één vanaf 2025 aan Stellantis zal gaan leveren, meldt Bloomberg.

Lees ook: Marokko ontwikkelt als enig land ultrasnelle oplader voor elektrische auto’s

Naast de lage kosten en de aangeboden faciliteiten om batterijfabrikanten aan te trekken, beschikt Marokko ook over bepaalde middelen die nodig zijn voor de productie van batterijen. Het Koreaanse bedrijf LG, de tweede grootste batterijfabrikant ter wereld en partner van Stellantis in Canada, heeft net een overeenkomst aangekondigd met de Chinese producent Yahua om lithium hydroxide aan Marokko te leveren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team