Zoeken

Marokko krijgt gigantische batterijfabriek

29 januari 2023 - 07:00 - Economie

©

Rachid Yazami, Marokkaanse wetenschapper en uitvinder van de grafietanode voor lithiumbatterijen, is van plan in Marokko twee fabrieken te bouwen voor de productie van oplaadbare lithiumbatterijen.

Rachid Yazami kondigde in een interview met Al Jazeera aan dat de eerste fabriek zal dienen voor de productie van "Gigafactory"-batterijen en de tweede voor de productie van snelladers voor elektrische auto’s. Daarbij benadrukte hij dat de onderhandelingen over deze projecten met zijn projectpartners nog niet zijn afgerond.

Lees ook: Marokko kan in no time batterij-industrie ontwikkelen

Volgens de fysisch chemicus werkt hij "met Aziatische bedrijven" aan de ontwikkeling van een snellader voor oplaadbare lithiumbatterijen. Het eerste model van deze lader komt uiterlijk volgend jaar op de markt, aldus de wetenschapper.

Lees ook: Marokko gaat op grote schaal batterijen voor elektrische auto’s produceren

Rachid Yazami verwees naar het Kenniscentrum voor Batterijen van de privé-universiteit van Fez en het doel ervan. Hier beoogt men "Marokkaanse ingenieurs en onderzoekers op te leiden die exact met de werking van batterijen vertrouwd zijn", verklaarde hij. Dit centrum is het enige in zijn soort in Afrika.

Bladna.nl