Zoeken

Marokko stuurt militaire vliegtuigen met noodhulp naar Gaza

27 juli 2014 - 21:03 - Marokko

©

Donderdagmorgen zijn twee toestellen van het Marokkaans leger met 10 miljoen dirham aan humanitair hulp op de Al Ismailia luchthaven in Egypte geland.

De noodhulp werd bevolen door Koning Mohammed VI en werd verschaft door het Marokkaans leger, het Marokkaans Agentschap voor Internationale Samenwerking en de Mohammed V Stichting voor Solidariteit.

De militaire toestellen vertrokken vanuit Kenitra met ruim 155 ton medicijnen, melkpoeder voor kinderen, rijst, hygiënische producten, tenten, dekens, matrassen en generatoren. De volledige lading wordt vanuit Egypte met vrachtwagens naar Gaza vervoerd.

Afgelopen zondag had Koning Mohammed VI een telefonisch gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De twee staatshoofden bespraken toen de hulp afkomstig uit Marokko.

Gaza krijgt steun van Marokko

Het is de tweede keer dat Marokko humanitair hulp naar Gaza stuurt sinds het begin van het militair offensief van Israël op de Gazastrook in juli. Eerder deze maand had Koning Mohammed VI reeds een dringende financiële hulp van 5 miljoen dollar toegekend aan Palestina. In een verklaring liet het koningshuis toen weten dat het geld gebruikt zou worden om het Palestijns volk in de Gazastrook te ondersteunen.

Mohammed VI had toen ook aan de regering gevraagd om het aantal solidariteitsacties met het Palestijns broedervolk te vermenigvuldigen en laten weten dat de slachtoffers van de Israëlische inval naar Marokko mogen worden geëvacueerd om er te worden verzorgd.

Israëlische inval

In de afgelopen weken liepen de spanningen tussen Israël en Palestina hevig op na de ontvoering op 12 juni van drie Israëlische tieners. Hun lichamen werden 19 dagen later teruggevonden in Halhul, ten noorden van Hebron. Benjamin Netanyahu’s regering beschuldigde onmiddellijk Hamas van de "drie terroristische moorden" en beloofde de meest zware straffen voor de daders. Hamas ontkende echter betrokken te zijn bij de ontvoering en moord van de drie Israëliërs en waarschuwde Israël voor de ernstige gevolgen in geval van een aanval op Gaza. Onderzoek toonde aan de Hamas inderdaad niets met de moorden te maken had.

Tijdens de zoektocht naar de drie jongens werden twee Palestijnen van 16 en 22 door het Israëlisch leger gedood. Na de vondst van de lichamen van de drie Israëlische tieners ontvoerden zionistische kolonisten uit wraak de 16-jarige Palestijn Mohammed Abu Khdeir. Forensisch onderzoek toonde aan dat hij levend was verbrand. Zijn lichaam werd in een bos in West-Jeruzalem teruggevonden.

Volgens lokale hulpdiensten in Gaza werden zeker 1067 Palestijnen gedood sinds het begin van de Israëlische bombardementen. De slachtoffers zijn grotendeels burgers. Unicef verklaarde vrijdag dat in Gaza zeker 192 kinderen werden gedood. In de Gazastrook, een gebied van 362 km2, leven 1,8 miljoen mensen die grotendeels afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Om de oorlog te ontvluchten hebben 170.000 mensen uit Gaza, dus bijna 10% van de bevolking, hun toevlucht gezocht in gebouwen van de Verenigde Naties.

Bladna.nl