Zoeken

Marokko doet aangifte tegen Egyptische presentatrice na uitspraken over sekseconomie

20 juli 2014 - 16:41 - Marokko

©

Amani El Khayat, een Egyptische journaliste en presentatrice van de show Sabah ON op ONtv, heeft zich de woede van Marokko op de hals gehaald door te verklaren dat de Marokkaanse economie enkel groeit dankzij de seksindustrie. Marokko heeft officieel aangifte gedaan tegen de journaliste.

De journaliste stelde eveneens dat de prostitutie wijdverbreid is Marokko, land met een islamitische regering die dicht bij de Moslimbroederschap staat. Bovendien is Marokko één van de landen met het hoogst aantal Aids-gevallen.

Ook Koning Mohammed VI werd niet gespaard door Amani El Khayat. Zo zou Mohammed VI een revolutie in Marokko, net als die in Tunesië en Egypte, hebben vermeden door een deal te sluiten met de islamisten in het land, waaronder de PJD-partij die nu aan de macht is.

Na op het matje te zijn geroepen door Naguib Sawiris, eigenaar van de Egyptische satellietzender en verschillende projecten in Marokko, heeft de journaliste tijdens haar show op donderdag ruim tien minuten genomen om zich te verontschuldigen bij Mohammed VI en zijn volk.

Foute reactie op een bericht van Hamas aan Marokkanen?

De uitleg die ze donderdag gaf was weinig overtuigend. Zo zou ze zich hebben laten meeslepen na een bericht van Khaled Meshaal, politieke leider van Hamas, waarin hij het Marokkaans volk aanspoort om zich voor Palestina te mobiliseren.

Amani Al Khayat gelooft namelijk dat de Israëlische aanvallen op de Gazastrook, waarbij Palestijnse burgers worden gebombardeerd en vermoord, het gevolg is van het beleid van de Islamitische verzetsbeweging Hamas. De betrekkingen tussen Hamas en het regime van Abdel Fattah al-Sisi zijn erg complex sinds de staatsgreep tegen de islamitische president Mohamed Morsi, die in Egypte democratisch was verkozen in juni 2012. Volgens Al Khayat ondermijnt Hamas met opzet de vrede in het Midden-Oosten en misbruikt de Islam voor politieke doeleinden.

Maar wat heeft Marokko te maken met de spanningen tussen Hamas en Egypte? Al Khayat beschouwt de oproep van Khaled Meshaal aan het Marokkaans volk als een gevaarlijke samenzwering tussen islamisten uit Gaza en Marokko. Een meerderheid Marokkanen steunt echter Palestina, ongeacht de ideologie van de Marokkaanse regering. De bevolking wacht ook niet op een uitnodiging om solidariteit met de Palestijnen te tonen.

Aangifte, Egypte belooft maatregelen

In een verklaring heeft Ahmed Ihab Jamaleddine, Egyptische ambassadeur in Rabat, zijn onvrede geuit over de uitspraken van de journaliste van ONtv. Hij belooft ook dat de Egyptische autoriteiten maatregelen zullen treffen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Marokko is echter niet tevreden met de excuses van de journaliste en heeft via zijn ambassadeur in Caïro officieel aangifte gedaan. Een Marokkaanse vereniging in Egypte heeft eveneens klacht ingediend tegen Amani Al Khayat.

Om de gemoederen te bedaren overweegt de Egyptische regering om de uitzending van de show Sabah ON voorlopig te verbieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team