Zoeken

Marokkaanse Jood valt hard uit tegen terroristisch Israël

18 augustus 2014 - 18:14 - Gemeenschap

©

Een Marokkaanse-Jood heeft afgelopen dinsdag voor verbazing gezorgd in de zuid-Marokkaanse stad Marrakech. De man liep zijn huis uit en begon luid tegen de Israëlische oorlogsmisdaden te protesteren. Hij schreeuwde onder meer "Israël is een terrorist, het doodt onze Palestijnse broeders. Dit wordt door geen enkele religie goedgekeurd".

Volgens bronnen van Al Massae heet de man Michael, is 49 en woont in de Mellah (Joodse wijk) van Marrakech. Bewoners van de Mellah reageerden extreem verrast op de uitlatingen van Michael, die in de buurt bekend staat als een kalme en zelfs een beetje afgezonderde man.

Volgens getuigen was Michael hysterisch. Hij beschuldigde de Israëlische politici en militaire leiders van oorlogsmisdaden in Gaza, gepleegd tegen een burgerbevolking, waaronder hoofdzakelijk vrouwen, kinderen en bejaarden. Voor de veertiger zijn Israëlische oorlogsmisdadigers geen Joden.

"Als degenen die kinderen doden in Gaza Joods zijn, dan excommuniceer ik hen."

Lokale verantwoordelijken begaven zich naar de Mellah - die nu Hay Salam heet - om te proberen Michael te kalmeren. De man werd nadien naar het politiebureau op de Djemaa El Fna plein gebracht.

Jacky Kadoch, voorzitter van de Joodse Gemeenschap van Marrakech-Essaouira, ging hem op het politiebureau halen. Hij vertelde aan de agenten dat Michael in een diepe psychologische crisis verkeerde.

Bekende Joodse Marokkaan spoort aan tot boycot Israël

Sion Assidon, anti-zionistische joods-Marokkaanse activist, had medio juli Marokkanen aangespoord om Medjoul-dadels uit Israël te boycotten. Volgens Assidon is de boycot het enige wapen waarover het volk beschikt.

De activist, voorzitter van "Boycot, Desinvesteringen en Sancties" (BDS Marokko) moedigt Marokkanen aan om aan handelaren de oorsprong van de dadels te vragen alvorens ze te kopen. Medjoul-dadels worden geproduceerd in de bezette Palestijnse gebieden en verkopen goed in Marokko omwille van hun kwaliteit en betaalbaarheid.

Joden in Marokko

Joden in Marokko

In Marokko wonen slechts een paar duizend Marokkaanse joden, voornamelijk in Casablanca. In de jaren 1950 had Marokko een veel grotere joodse gemeenschap met ruim 265.000 mensen in 1948. Bovendien zijn ongeveer 10% Israëliërs van Marokkaanse afkomst.

Israëlisch offensief op Gaza

In de afgelopen weken liepen de spanningen tussen Israël en Palestina hevig op na de ontvoering op 12 juni van drie Israëlische tieners. Hun lichamen werden 19 dagen later teruggevonden in Halhul, ten noorden van Hebron. Benjamin Netanyahu beschuldigde onmiddellijk Hamas van de "drie terroristische moorden" en beloofde de meest zware straffen voor de daders. Hamas ontkende echter betrokken te zijn bij de ontvoering en moord van de drie Israëliër. Onderzoek toonde aan de Hamas inderdaad niets met de moorden te maken had.

Sinds het begin van de aanvallen op 8 juli werden bijna 2000 Palestijnen vermoord. De slachtoffers zijn grotendeels burgers, waaronder honderden kinderen. In de Gazastrook, een gebied van 362 km2, leven 1,8 miljoen mensen in erbarmelijke omstandigheden.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team