Zoeken

Honderden Marokkanen demonstreren voor Palestina

14 juli 2014 - 19:05 - Marokko

©

Vrijdag hebben een duizendtal mensen in Rabat en Casablanca deelgenomen aan demonstraties om hun steun te betuigen aan het Palestijns volk en de militaire misdaden van Israël op Gaza te hekelen.

De grootste demonstratie vond plaats voor het Parlementsgebouw in Rabat. Ruim 800 mensen verzamelden kort na de Iftar met Palestijnse vlaggen en slogans tegen Israël. De demonstranten waren verdeeld in twee groepen, islamitische sympathisanten en linksen.

"De collectieve bestraffing van burgers is een oorlogsmisdaad. Marokko moet internationale sancties eisen tegen de zionistische staat" en "Het volk wil de bevrijding van Palestina. Neen aan de normalisering met Israël", kon men onder meer op borden van betogers lezen.

"Wij veroordelen de barbaarse invallen in Gaza, die alle internationale wetten schenden. Palestijnen komen enkel op voor hun rechten", verklaarde Hassan Kettani, Salafistische leider in Marokko, aan persagentschap AFP.

Volgens Amina Maelainine, lid van de PJD-partij, is "het Marokkaans volk, mannen en vrouwen, verenigingen en politici, aanwezig om onze Palestijnse broeders te steunen".

Abdelhakim Serroukh, een 25-jarige student, stelde dat "de Marokkaanse gemeenschap één stem vormt. Palestina is de zaak van heel het Arabisch volk."

In Casablanca demonstreerden op hetzelfde moment 200 tot 300 mensen voor Palestina. Onder hen bevonden zich leden van de verboden maar getolereerde islamistische beweging Al Adl wal Ihsane.

Ook elders in de wereld werd er hevig betoogd tegen het geweld van Israël en de tientallen vermoorde burgers in de Gazastrook. In Frankrijk, Nederland, België, Groot Brittannië, Duitsland enz. verzamelden tienduizenden mensen zich dit weekend op straat voor Palestina.

Marokko komt op voor Palestina

Afgelopen woensdag heeft Marokko de Israëlische militaire escalatie tegen Gaza en de herhaalde aanvallen tegen het Palestijns volk sterk veroordeeld. Het Koninkrijk vraagt aan de internationale gemeenschap om in te grijpen om een einde te maken aan de aanvallen van Israël en het Palestijns volk te beschermen. Ook moet Israël verantwoordelijk worden gesteld voor deze oorlogsmisdaad.

Kort daarop besloot Koning Mohammed VI een dringende financiële hulp van 5 miljoen dollar toe te kennen aan Palestina. Ook kunnen slachtoffers van de Israëlische inval naar Marokko worden geëvacueerd om er te worden verzorgd.

Protective Edge

Sinds het begin van het militaire offensief ’Protective Edge’ vorige week, heeft de Israëlische luchtmacht honderden luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Bij deze aanvallen werden zeker 176 Palestijnen gedood, waarvan een merendeel burgers, en raakten meer dan 1100 mensen gewond.

De luchtaanvallen zijn officieel gericht tegen Hamas, na het afvuren van raketten op Jeruzalem en Tel Aviv. Het geweld laaide op na de moorden op de Palestijnse tiener Mohammed Abu Khudair en drie Israëlische tieners.

Experts van het conflict geloven dat de heel zaak door de Mossad werd geënsceneerd, inclusief de moord op de drie Israëlische tieners. Het doel is de Palestijnse verzoening tussen Hamas en Fatah en de coalitieregering dat op 2 juni werd gevormd te ondermijnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team