Zoeken

Marokko neemt deel aan marine manoeuvres NAVO (foto’s)

26 maart 2022 - 15:40 - Wereld

©

Drie patrouilleboten zijn woensdag in de haven van Tanger aangemeerd in het kader van de jaarlijkse marine-oefeningen van de NAVO. Bij de marine-oefening in het westelijk deel van de Middellandse Zee, bekend onder de naam SeaGuardian, zijn verschillende landen betrokken, waaronder Israël, dat de uitnodiging van de NAVO aanvankelijk had afgewezen.

Volgens Far-Maroc zijn de drie patrouilleboten die in de haven van Tanger zijn aangemeerd de Portugese NRP Viana do Castelo (P360), de Spaanse ESPS Audaz (P45) en de Royal Navy cutter HMS Trent (P224). Maar dat is nog niet alles. Er komen maritieme patrouillevliegtuigen en vliegtuigen voor luchtwaarschuwing uit Spanje, Italië en Portugal om luchtsteun te verlenen aan de oefening. Bij de oefening zijn de Marokkaanse marine en zeemachten van andere landen uit het MENA-gebied betrokken, zoals Saoedi-Arabië, Egypte, Koeweit en Israël.

Lees ook: Marokko en Frankrijk houden militaire oefeningen nabij Algerije

"Marokko heeft als waarnemer verscheidene malen deelgenomen aan marine-oefeningen van de NAVO, zowel in de Atlantische Oceaan als in de Middellandse Zee. Het koninkrijk heeft altijd aan deze activiteiten meegedaan en heeft diverse schepen en vaartuigen naar talrijke bilaterale oefeningen en voor samenwerking met andere landen gezonden. Steeds werd de nadruk gelegd op het hoge niveau van de Marokkaanse marine, haar moderne bewapening en haar paraatheid om op te treden bij problemen die zich zouden kunnen voordoen, schrijft Atalayar.

Deze marine-manoeuvres zijn volgens het Israëlische Channel 12 gericht op "zelfverdediging na de gebeurtenissen in verband met de Russische invasie in Oekraïne". Bij een andere oefening gaat het volgens dezelfde bron om "Noble Dina", een geheel van trainingen waarbij mariniers zich voorbereiden op mogelijke anti-terreurscenario’s en andere soorten oefeningen, zoals het beschermen van havens tegen vernieling of het evacueren van havens in geval van een aanval.

Lees ook: Gezamenlijke oefening Marokkaanse en Amerikaanse Marine in Straat van Gibraltar

De oefeningen behelzen ook zoek- en reddingsoefeningen voor burgers en soldaten, evenals een gesimuleerde zeeslag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team