Zoeken

Marokko geteisterd door nieuwe verwoestende drug

20 juli 2023 - 11:30 - Marokko

©

Een verontrustende nieuwe drug, bekend als ’Lpoufa’ of ’de cocaïne van de armen’, zaait sinds enige weken vernieling in Marokko en heeft reeds het leven van talrijke jongeren in Casablanca verwoest.

De veiligheidsdiensten in Casablanca hebben in het kader van recente anti-drugscampagnes meerdere doses van de drug ’Lpoufa’ in beslag genomen. Deze drug, vervaardigd uit resten cocaïne en chemische producten zoals natriumbicarbonaat en plastic flessen, stroomt de Marokkaanse markt binnen en verwoest het leven van vele jongeren in Casablanca, in het bijzonder in de regio Deroua, volgens SNRT News.

Lees ook: "Flakka zombiedrug" in Marokko maakt eerste slachtoffer

Deze drug, in de volksmond ook wel ’cocaïne voor de armen’ genoemd, is volgens psychiater Hachem Tyal uiterst schadelijk voor de gezondheid. "Deze drug werkt rechtstreeks in op de hersenen en geeft de gebruiker een zeer aangenaam gevoel van ontspanning en rust. Lpoufa heeft, naast de zeer lage prijs, een onmiddellijk effect... maar de comedown is ook zeer snel, wat gebruikers aanzet tot meer consumptie", legt hij uit.

Tyal waarschuwt dat de drug ’Lpoufa’ "ernstige fysieke en psychologische gevolgen heeft voor de gebruiker", en kan leiden tot "beroertes en hartaanvallen". Op psychiatrisch vlak kan het "kwetsbare persoonlijkheidsstructuren ontregelen" en "de gemoedsbalans van de gebruiker veranderen, die snel boos, prikkelbaar wordt en zelfs kan lijden aan emotionele stoornissen", voegt hij eraan toe.

Lees ook: Marokkaanse karkoubi richt ravage aan onder jongeren in Spanje

"Het leven van een verslaafde wordt bepaald door het gebruik, en dat is waarom we te maken hebben met mensen die geen interesse meer hebben in iets (werk, gezinsleven...) behalve wat verband houdt met hun verslaving... Het wordt zelfs nog erger wanneer we het hebben over tienergebruikers. Deze drug zet hen aan om hun opleiding te verwaarlozen en verstoort hun cognitieve vaardigheden. Samen met de daaruit voortvloeiende slechte schoolprestaties zitten de jongeren in een neerwaartse spiraal", benadrukt Hachem Tyal. De autoriteiten worden opgeroepen om snel in te grijpen om de verkoop van deze verwoestende drug een halt toe te roepen.

Bladna.nl