Zoeken

Marokkaanse karkoubi richt ravage aan onder jongeren in Spanje

8 juni 2023 - 09:00 - Wereld

©

Karkoubi, ook bekend als de ’drug van de arme man’ vanwege de lage kosten voor de bereiding en de verkoop, wordt steeds meer gebruikt in Spanje. De drug is vooral populair onder jongeren, bij wie het een ’psychopathisch’ gedrag uitlokt dat kan leiden tot zelfmoord.

Karkoubi, een drug uit Marokko, wordt vaak gebruikt door mensen met weinig middelen. Het is sinds de Covid-19 pandemie verkrijgbaar op de zwarte markt in Spanje. "We hebben gegevens die erop wijzen dat het gebruik zich verspreidt vanwege de lage prijs. Jongeren kunnen het al voor 3 euro kopen, maar wat ze vaak niet weten is dat de drug oncontroleerbare effecten kan veroorzaken en hen in echte monsters kan veranderen", vertellen politiebronnen aan 20minutos.

Lees ook: Gevaarlijke drug "Lboufa" dringt Marokkaanse scholen binnen

Karkoubi wordt gemaakt van medicamenten die verkrijgbaar zijn bij de apotheek, zoals Rivotril (clonazepam), een krachtig anxiolyticum, en Fenobarbital, een anti-epilepticum. Wanneer dit gemengd worden met hasj, alcohol en lijm, wordt het "een zeer gevaarlijke hallucinogene cocktail" die psychopathisch en extreem agressief gedrag kan veroorzaken, soms leidend tot geheugenverlies of zelfs zelfmoord.

Lees ook: Spaans-Marokkaanse organisatie productienetwerk karkoubi opgerold

"Spaans-Marokkaanse criminele netwerken voor de smokkel van drugs werken samen aan de productie en de distributie van de drugs. De actieve ingrediënten van de stof, of Rivotril tabletten, worden rechtstreeks van het schiereiland naar Marokko vervoerd, waar de karkoubi wordt geproduceerd", zegt de politie. De Marokkaanse autoriteiten hebben onlangs een internationaal drugssmokkelnetwerk ontmanteld dat vanuit Spanje drugs naar Marokko vervoerde om karkoubi te produceren. In totaal werden 9 mensen gearresteerd en een half miljoen karkoubi tabletten in beslag genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team