Zoeken

Israël verkoopt Spyder luchtverdedigingssysteem aan Marokko

27 september 2022 - 10:00 - Economie

©

Israël is overeengekomen Spyder, een geavanceerd luchtverdedigingssysteem, te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Marokko zou de volgende klant kunnen zijn.

Midden in de zomer aanvaardde Israël het verzoek van de Verenigde Arabische Emiraten. Het land krijgt de beschikking over het Spyder-systeem van het Israëlische defensiebedrijf Rafael Advanced Defense Systems, aldus Reuters.

Lees ook: Marokko en Israël versterken militaire samenwerking

Marokko, één van de Arabische landen waarmee Israël zijn betrekkingen heeft genormaliseerd, zou de volgende koper van het Spyder-systeem zijn. Sinds de toenadering tussen beide landen bestelt Rabat steeds meer Israëlische wapens. Het koninkrijk heeft in 2021 de "Harop"-drone gekocht van Israel Aerospace Industries (IAI), het grootste Israëlische staatsbedrijf voor lucht- en ruimtevaart, en het luchtverdedigingssysteem Barak MX. Reden genoeg om paniek te zaaien in Algerije, dat de betrekkingen met Marokko heeft verbroken.

Lees ook: Marokko wil nog sterkere Israëlische wapens bestellen

Spyder (Surface-to-air Python en Derby) is een door Israël ontworpen luchtverdedigingswapen. Het kan onder meer worden gemonteerd op het chassis van een Tatra- of Mercedes-vrachtwagen. Het bestaat uit twee soorten grond-luchtraketten, de Python 4 en de Derby. De Spyder is in staat vliegtuigen, helikopters, onbemande luchtvaartuigen, drones en precisiegeleide munitie op korte afstand en op lage tot middelhoge hoogte aan te vallen. Het kan zowel vaste als bewegende doelen treffen. Het is kan ook uitgerust worden voor chemische en biologische bedreigingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team