Zoeken

Marokko wil Israëlisch Barak-8 verdedigingssysteem kopen

23 augustus 2022 - 19:00 - Marokko

©

Marokko is naar verluidt onderhandelingen begonnen met Israel Aerospace Industries over de aankoop van het Barak-8 middellange afstand grond-lucht raketsysteem. Hiermee kunnen vliegtuigen, raketten en drones op een afstand van 50 tot 70 kilometer worden neergeschoten.

"Er is nog geen contract getekend met Marokko voor de verkoop van de raket," zo vertelden bronnen dicht bij het bedrijf aan The Jerusalem Post. Marokko begon enkele jaren geleden zijn leger te moderniseren. In dit kader zijn onderhandelingen gestart over de aankoop van luchtverdedigingssystemen voor de middellange en lange afstand. Het gaat onder meer om het Amerikaanse Patriot-systeem, de Sky Dragon 50 van China en de VL Mica van Frankrijk.

Lees ook: Marokko neemt VL Mica-raketsysteem in ontvangst

Met het Barak-8 MR-SAM-systeem kunnen vijandelijke vliegtuigen, raketten en drones worden neergehaald vanaf een afstand van 50 tot 70 kilometer. Het is ontwikkeld door de Defense Research and Development Organisation of India (DRDO), in nauwe samenwerking met Elta en Rafael Advanced Defence Systems, en omvat een digitaal radarsysteem, een commando- en controlesysteem en radarlanceerinrichtingen. Voorts kan het meerdere doelen tegelijk raken en kan het in alle weersomstandigheden worden ingezet.

Lees ook: Israël gaat Marokko Barak MX luchtverdedigingssysteem leveren

In december 2020 heeft Marokko zijn diplomatieke betrekkingen met Israël genormaliseerd. Sindsdien hebben de twee landen hun militaire samenwerking geïntensiveerd. In december 2021 bracht de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz zijn eerste officiële bezoek aan Marokko. Er werden toen akkoorden over samenwerking op defensiegebied ondertekend. Marokko heeft verklaard van plan te zijn de Iron Dome van Israël te kopen. Er zijn ook al drie Heron I drones gekocht en geleverd voor 48 miljoen dollar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team