Zoeken

Marokko zou Israëlische raketafweersysteem Barak MX hebben ontvangen

9 september 2022 - 23:00 - Marokko

©

Marokko zou eind vorig jaar al het geavanceerde Barak MX raketafweersysteem hebben ontvangen, dat het bij Israel Aircraft Industries (IAI) had besteld.

Het koninkrijk had de bestelling van dit defensiesysteem geplaatst in het kader van de militaire samenwerkingsovereenkomst met Israël, die op 24 november 2021 werd gesloten tijdens het bezoek van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz aan Rabat. Volgens The New Arab heeft de Marokkaanse Luchtmacht het systeem reeds in ontvangst genomen. De Marokkaanse autoriteiten hebben de aankoop van de raket echter bevestigd noch ontkend.

Lees ook: Marokko wil Israëlisch Barak-8 verdedigingssysteem kopen

Na de Abraham-akkoorden van 2020, die de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël onder auspiciën van de Verenigde Staten regelden, zouden de twee landen een militaire overeenkomst hebben gesloten waarbij Israël de luchtverdedigingssystemen Barak MX en Barak 8 voor 500 miljoen dollar aan Marokko zou verkopen.

Het Barak MX luchtverdedigings/raketafweersysteem kan een gebied beschermen tegen conventionele vliegtuigen, helikopters, raketten, drones of onbemande luchtvaartuigen. Het is geschikt voor drie raketmodellen van de Barak-familie, namelijk MRAD (middellange afstand), LRAD (lange afstand) en ER (uitgebreid bereik), die afhankelijk van de dreiging kunnen worden ingezet.

Lees ook: Marokko wil nog sterkere Israëlische wapens bestellen

De Barak MX kan zowel luchtbewakings- als gevechtsopdrachten uitvoeren. Met de aankoop van het Barak-systeem vergroot Marokko de capaciteit voor luchtverdediging van de Koninklijke Strijdkrachten. Ze waren al in het bezit van de Chinese Sky Dragon 50.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team