Zoeken

Algerije wil Turkse drones kopen als tegenwicht voor Marokkaanse drones

16 oktober 2022 - 14:00 - Wereld

©

Algerije zou een contract hebben gesloten met Turkish Aerospace Industries (TAI) voor de aankoop van zes Turkse Aksungur drones, waarvan de autonomie, snelheid en laadcapaciteit superieur zijn aan die van de Bayraktar TB2’s die door Marokko zijn aangekocht.

Algerije is de eerste koper van deze MALE (medium altitude long endurance) drone, die sins 2021 door Turkije wordt gebruikt. De Aksungur is een krachtige drone die is ontworpen voor surveillance-, verkennings- en aanvalsmissies. Hij heeft een veel groter laadvermogen dan andere Turkse drones, zoals de Bayraktar TB2 die door Marokko is gekocht.

Lees ook: Marokko moderniseert leger met drones

Deze drone zou het begin kunnen zijn van een sterke commerciële relatie tussen de Turkse industrie en de Algerijnse strijdkrachten. Tot nu toe kocht het Algerijns leger zijn drones in China (CH-3A en CH-4B Rainbow) en de Verenigde Arabische Emiraten (Adcom Yabhon Flash 20 en United 40, omgedoopt tot El-Djazair-54 en -55).

Als Algerije de Aksungur zou aanschaffen, zou het de concurrentie aangaan met de Chinese Wing Loong II, die door Marokko is aangekocht. De Aksungur UAV is 11,6 meter lang, 24 meter breed, 3 meter hoog en heeft een leeggewicht van 1800 kg. Het toestel heeft een laadvermogen van 750 kg en kan met een kruissnelheid van 250 km/u vliegen over een afstand van 6500 km. Bij volle belading kan het volgens schattingen van de fabrikant tot 12 uur vliegen.

Lees ook: Marokko koopt 150 Israëlische WanderB en ThunderB drones

Van zijn kant heeft Marokko verschillende Israëlische drones aangeschaft, zoals de Heron, de WanderB en de ThunderB. Er zijn ook plannen om vier Hermes 900 van Israëlische makelij te kopen. De Koninklijke Marokkaanse Strijdkrachten zouden tevens de Amerikaanse MQ-1A Predator en MQ-9B SeaGuardian kunnen verwerven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team