Zoeken

Marokko en Israël versterken militaire samenwerking

21 september 2022 - 08:00 - Marokko

©

Sinds de normalisering van hun betrekkingen in december 2020 werken Marokko en Israël aan de versteviging van hun militaire samenwerking. Dit tot groot ongenoegen van Algerije, dat vreest voor zijn veiligheid.

Marokko kocht al vóór de toenadering wapens van Israël. Volgens een studie die de Israëlische krant Haaretz in 2014 over dit onderwerp publiceerde, had Rabat drie Heron-drones gekocht ter waarde van 50 miljoen dollar, vervaardigd door Israel Aerospace Industries (IAI), het grootste (civiele en militaire) staatsbedrijf op het gebied van lucht- en ruimtevaart. In het verlengde van hun toenadering hebben de twee landen op 24 november 2021, tijdens het bezoek van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz aan Rabat, een kaderovereenkomst ondertekend. Die heeft onder meer betrekking op samenwerking op het gebied van inlichtingen, de ontwikkeling van industriële banden, de aankoop van wapens en gezamenlijke opleiding.

Lees ook: Marokko koopt 150 Israëlische WanderB en ThunderB drones

Sindsdien bestelt Marokko regelmatig wapens bij Israël. In 2021 kocht het koninkrijk de Harop-drone van IAI en het luchtverdedigingssysteem Barak MX. Het bezoek van de Israëlische chef-staf Aviv Kochavi aan Marokko in juli van dit jaar heeft de militaire en veiligheidssamenwerking tussen beide landen versneld. "De Marokkaanse generale staf verwelkomde dit bezoek, dat het mogelijk maakte de mogelijkheden te onderzoeken om de samenwerkingsassen verder te ontwikkelen, voornamelijk met betrekking tot opleiding, technologieoverdracht en de uitwisseling van ervaring en deskundigheid", aldus de persmededeling. Tijdens de gesprekken heeft het koninkrijk ook "belangstelling getoond voor de gezamenlijke ontwikkeling van defensie-industrieprojecten in Marokko", voegde de generale staf van de Royal Armed Forces eraan toe.

Lees ook: Marokkaanse militairen krijgen inzicht in technologie Israëlische leger

Eind juni reisden Israëlische waarnemers naar Marokko, waar zij voor het eerst deelnamen aan de Marokkaans-Amerikaanse militaire oefening "African Lion 2022". Onlangs hebben Marokkaanse militairen deelgenomen aan de internationale conferentie "Innovatie en Defensie" in Israël. Israël zal Marokko steunen bij de productie van kamikaze drones. Al deze maatregelen wijzen op een toegenomen samenwerking op militair en veiligheidsgebied tussen beide landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team